kozmos.hr
Svemir

NASA-in rover otkrio organske molekule na površini Marsa

autor
objavljeno

NASA-ini roveri svakim su danom sve bliže razotkrivanju tajanstvene prošlosti Crvenog planeta.

Organske molekule na Marsu?

Tim istraživača uspješno je testirao uzorke s površine Marsa koje je prvi put uzeo NASA-in rover Mars Curiosity u ožujku 2017. godine. Riječ je o uzorcima zemlje koje je potom rover – upravljan sa Zemlje – pomiješao s kemijskim reagensima, a ova mješavina potom je oslobodila organske molekule koje NASA nikada prije nije otkrila na površini Marsa. Iako je riječ o uzbudljivom otkriću, ovaj dokaz i dalje nije dovoljno čvrst da dokaže da su oblici života – temeljeni na ugljiku – nekada živjeli na površini Crvenog planeta. Međutim, čini se kako je najnoviji nalaz korak u tom smjeru.

„Ovaj je eksperiment bio definitivno uspješan. Iako nismo pronašli ono što smo tražili – tj. biosignature – pokazali smo da ova tehnika zaista obećava“, rekla je za Maëva Millan, postdoktorantica u NASA-inom Goddard Spaceflight Center-u.

Budući eksperimenti i potraga

Eksperiment je „proširio inventar molekula prisutnih u uzorcima s Marsa i pokazao potencijal ovoga pristupa za daljnje traženja organskih molekula od biotičke ili prebiotičke važnosti“, zaključio je tim znanstvenika koji stoji iza studije koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Astronomy.

Dvije kemikalije koje su najistaknutije u analiziranoj mješavini bile su benzojeva kiselina i amonijak. Riječ je o kemikalijama koje mogu biti indikatori drevnoga života. „Prilikom traženja organskih molekula na Marsu ujedno pokušavamo razumjeti prošlu nastanjivost Marsa i tražiti bioindikatore“, pojasnila je Millan. Tim se sada nada da će pronaći „roditelje“ molekula ili barem saznati odakle su došli. Znanstvenici ujedno sugeriraju da bi analizirani uzorci mogli biti rezultat geoloških procesa.

Još jedan u nizu dokaza

Ovo nije prvi put da je Mars Curiosity otkrio organske molekule u/na tlu Marsa, ali novo otkriće proširuje popis otkrivenih organskih molekula. Vijest dolazi nakon što je međunarodni tim astrobiologa otkrio prisutnost tiofena – posebnih spojeva pronađenih u ugljenu, sirovoj nafti i bijelim tartufima na Zemlji – nakon što su analizirali uzorke koje je prikupio Curiosity.

Istraživači su u ožujku 2020. godine sugerirali da bi tiofen mogao biti znak drevnog života na Marsu, no za potvrdu teze potrebna su dodatna istraživanja. Potragu za tragovima organskih molekula nastavlja i NASA-in tim znanstvenika, u nadi da će NASA-in rover Perseverance ubrzati potragu.

NASA-in rover Curiosity možda je riješio misterij metana na Marsu


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (2. studenoga 2021.), NASA Rover Detects Organic Molecules on the Surface of Mars, futurism.com (pristup 2. studenoga 2021.)

Maëva Millan et al. „Organic molecules revealed in Mars’s Bagnold Dunes by Curiosity’s derivatization experiment,“ Nature astronomy (2021).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube