Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

NASA-in rover Curiosity pronašao je uvjerljive dokaze da je Mars nekada bio nastanjiv

Uzorci iz kratera Martian Gale daju naslutiti da je Mars u dalekoj prošlosti mogao biti nastanjiv najmanje milijun godina.Izvor: NASA

Krater Gale mogao je biti naseljen najmanje milijun godina u dalekoj prošlosti.

Međunarodni tim astronoma proučavao je uzorke gline pronađene u krateru Marsovskog Galea i otkrio uvjerljive “nagovještaje” da je Mars nekada bio nastanjiv. U svom radu autori pišu da su barem neke regije Crvenog planeta mogle biti naseljene tisućama ili čak milijunima godina.

Rover Curiosity pronašao je važan pokazatelj nastanjivosti Marsa, ali je li planet ikad bio naseljen?

Astronomi su zaključili da je Mars možda zaista bio nastanjiv nakon analize uzoraka gline koje je 2016. prikupio rover Curiosity u krateru Gale.

Prethodne studije dokazale su da je u prošlosti ovaj krater bio tekuće jezero, vjerojatno sa stabilnim uvjetima povoljnim za život.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Curiosity je uzorke tla s Marsa uzeo zračnom bušilicom. Kao dio nove studije, znanstvenici su ih analizirali rendgenskim zrakama, koristeći druge brodske instrumente rovera.

Kao rezultat toga, otkrili su prisutnost minerala gline u tlu, koji je povezan s takozvanim glaukonitnim glinama. Prema istraživačima, to ukazuje na “razdoblje nastanjivosti u prošlosti kratera”.

Prema vodećoj autorici Elisabeth Losa-Adams sa španjolskog sveučilišta u Vigu, uvjeti za stvaranje ovih minerala bili bi dovoljni za prisustvo života.

Glaukonitne gline oznaka su nastanjivosti, ali ne i dokaz postojanja samog života. Ipak, znanstvenici su prisutnost takvog minerala prihvatili kao obećavajući znak.

Nova studija tvrdi da na Marsu postoje organizmi slični gljivicama

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sama prisutnost takvih glina na Marsu sugerira da su u krateru Gale možda postojali stabilni uvjeti prikladni za život možda milijun godina.

Prethodni izračuni pokazali su da je jezero u ovom krateru moglo nastati prije otprilike 3,5 milijarde godina kada je atmosfera Crvenog planeta bila gušća i kad je na svojoj površini mogla zadržavati tekuću vodu.

Na temelju prethodnih proračuna, jezero je postojalo oko 10 milijuna godina. Znanstvenici još nisu pronašli dokaze da je ovo jezero imalo prikladne životne uvjete, poput blagih temperatura i neutralne kiselosti. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je vjerojatnost za to prilično velika.

Ako naknadna istraživanja potvrde trenutno otkriće, to bi bio proboj stoljeća ili možda čak najveći od početka istraživanja svemira. A da je život postojao u krateru Gale koji je drevno jezero, to bi u konačnici značilo da je život mogao postojati i na brojnim drugim mjestima na Marsu.

Štoviše, ako je Crveni planet ikad imao uvjete da podrži i najjednostavnije oblike života, to bi također moglo značiti da bi Mars mogao biti nastanjiv i danas, možda oko polova na kojima još uvijek postoji led.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U nedavnom otkriću, drugi tim astronoma pronašao je znakove da ispod Južnog pola može postojati nevjerojatna količina podzemne vode.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Clarke, A. (2021, June 29). Clay Minerals in Gale Crater Show Say Mars Once Habitable. Science Times.
• Liberatore, S. (2021, June 28). Clay minerals collected on Mars suggests it may have been habitable for up to a million of years. Daily Mail Online.
• Losa-Adams, E., Gil-Lozano, C., Fairén, A. G., Bishop, J. L., Rampe, E. B., & Gago-Duport, L. (2021, June 28). Long-lasting habitable periods in Gale crater constrained by glauconitic clays. Nature News.
• O’Callaghan, J. (2021, June 28). Clays found in Martian crater hint that the planet was once habitable. New Scientist.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas