kozmos.hr
Svemir

Najzanimljivije svemirske fotografije: kolovoz 2023

objavljeno

Od kada je prvi put poletio na Marsu u travnju 2021., NASA-in helikopter Ingenuity neprestano impresionira. Nakon što je briljantno prošao svoje prvotne testove, ovaj marsovski aparat preuzeo je ulogu izviđača za rover Perseverance, pružajući znanstvenicima i timu za planiranje dragocjene fotografije.

Unatoč izazovima poput marsovske zime i komunikacijskih prekida, Ingenuity se nepokolebljivo nosio. Na 53. letu, zbog tehničke poteškoće, sletio je prije planiranog. Međutim, već na sljedećem letu snimio je svog istraživačkog partnera, rover Perseverance.

Joshua Anderson, vođa tima za Ingenuity u NASA-inom Laboratoriju za mlaznu propulziju u Pasadeni, podijelio je s nama pozadinu:

“Let broj 54 bio je relativno nizak, podignuvši Ingenuity svega 5 metara iznad tla. Nakon ranijeg slijetanja tijekom 53. leta, ovaj je let bio ključan za precizno određivanje mjesta slijetanja. Kada smo uočili da je Perseverance blizu, odlučili smo iskoristiti priliku i snimiti ga. Radilo se o pravom trenutku – i slika govori više od tisuću riječi.”


Dok je Ingenuity promatrao Perseverance, rover nije ostao ravnodušan. Zajedno su stvorili savršeni svemirski balet.

Najzanimljivije svemirske fotografije za kolovoz 2023.

NASA-in rover Perseverance zabilježio je 54. let helikoptera Ingenuity 3. kolovoza 2023. Svrha ovog leta bila je provjera navigacijskog sustava Ingenuityja. Fotografija je nastala uz pomoć Mastcam-Z kamere na Perseveranceu s udaljenosti od oko 55 metara.

PERSEVERANCE PRATI INGENUITYJEV 54. LET – (Fotografija: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS)

U noći, iznad SpaceX-ove rakete Falcon 9 i letjelice Crew Dragon, blistaju Mjesec i zvijezda Antares. Ova posada, koja uključuje astronaute iz NASA-e, ESA-e, JAXA-e i Roscosmosa, krenula je prema Međunarodnoj svemirskoj postaji 26. kolovoza 2023.

MJESEC IZNAD DRAGON X-A – (Fotografija: NASA/Joel Kowsky)

ISRO-ov rover Pragyan zabilježio je ovu sliku sletača Chandrayaan-3 Vikram na površini Mjeseca 30. kolovoza 2023.

CHANDRAYAAN-3: PRAGYAN ROVER FOTOGRAFIRA VIKRAM-a – (Fotografija: ISRO)

JWST je snimio ovu novu sliku Maglice Prsten s dosad neviđenim detaljima. Formirana od zvijezde koja je odbacivala svoje vanjske slojeve dok joj je ponestajalo goriva, Prstenastaova maglica je tipična planetarna maglica. Također poznata kao M57 i NGC 6720, nalazi se relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od oko 2.500 svjetlosnih godina, i može se vidjeti amaterskim teleskopima. Ova je slika objavljena 21. kolovoza 2023.

JWST FOTKA MAGLICE PRSTEN – (Fotografija: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Barlow (UCL), N. Cox (ACRI-ST), R. Wesson (Cardiff University)

Cygnus teretna svemirska letjelica približava se Međunarodnoj svemirskoj postaji 4. kolovoza 2023. U pozadini je vidljiva rijeka Eufrat u Iraku. Cygnus na latinskom znači “labud”.

CYGNUS NAD RIJEKOM EUFRAT – (Fotografija: NASA)

NASA-in rover Curiosity pronašao je ove očuvane, drevne pukotine u blatu za koje znanstvenici vjeruju da su nastale zbog dugih ciklusa mokrih i suhih uvjeta tijekom mnogih godina. Šesterokutne pukotine u blatu slične su onima na Zemlji, poput onih u Nacionalnom parku Death Valley u SAD-u, koje se formiraju u sličnim izmjenjivim mokrim i suhim uvjetima. Ovo otkriće predstavlja prvi dokaz o ovakvim ciklusima na Marsu. Ova fotografija je snimljena 20. lipnja 2021. i objavljena od strane NASA-e 9. kolovoza 2023.


CURIOSITY SE IGRA U BLATU – (Fotografija: NASA/JPL-Caltech/MSSS/IRAP)

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.