kozmos.hr
Znanost

Istraživači pronašli najdublju špilju Australije

King-Soloman-cave-in-Mole-Creek (curiosmos)
objavljeno

Nakon šest mjeseci priprema grupa istraživača otkrila je najdublju australsku špilju koja doseže nevjerojatan 401 metar dubine.

Otkriće

Speleolozi su u Australiji otkrili 401 metar duboku špilju nakon više od šest mjeseci priprema. Novootkrivena špilja – nazvana Delta Variant – nalazi se sjeverozapadno od Hobarta i povezana je sa sustavom špilja Niggly/Growling Swallet.

Prethodne rekorde za najdublju špilju u Australiji držala je špilja Niggly s 397 metara. Dana 30. lipnja 2022., speleološka grupa iz Hobarta – Southern Tasmanian Caverneers – započela je spuštanje na ulazu u špilju u Nacionalnom parku Mount Field oko 11 sati. Speleolozi su uspješno dovršili zadatak u ranim jutarnjim satima idućeg dana (tj. u nedjelju 31. lipnja).

Ciara Smart, jedna od članica tima, rekla je: „Bilo je puno posla da dođemo ovdje.“ Nedavne snježne padalina na ovom području uzrokovale su visoke vodostaje koji su sedmosatno spuštanje u špilju učinili dodatno izazovni.


Izazovi

Organizator ekspedicije Stephen Fordyce rekao je za ABC Australia da je putovanje uključivalo hodanje po grmlju, spuštanje i penjanje po užetu, puzanje i stiskanje tijekom 14 sati, nakon čega je uslijedilo dugo hodanje nizbrdo.

Članovi ekspedicije spuštali su se užetom oko 300 metara, a zatim se mukotrpno penjali natrag, noseći mokre, blatnjave užadi u teškim torbama. Prema riječima Ciare Smart, prvi dio špilje naziva se Test Station Queue, a riječ je o vijugavom, uskom i 300 metara dugačkom meandru.

Karta koja pokazuje put speleologa do najniže točke špilje (©ABC News: Paul Yeomans).
Karta koja pokazuje put speleologa do najniže točke špilje (©ABC News: Paul Yeomans).

Prolaz u špilji zove se Super Spreader budući da je iznimno velik i ima mnoštvo različitih ruta koje vode do ovoga dijela, pojasnila je članica ekspedicije Karina Andres. Tijekom proteklih šest mjeseci tim je istraživao bočne prolaze i fiksirao užad niz špilju kako bi se pripremio za pokušaj postavljanja rekorda. Budući da je Niggly tako velik špiljski sustav, a u njega dolazi vodopad, speleologe je najviše mučilo pitanje „Odakle dolazi ta voda?,“ rekla je Anders.

Uspjeh i budući ciljevi

Pripreme su bile zahtjevne, ali Andres je dodala da „imati prave ljude i opremu na pravom mjestu zahtijeva dobro planiranje. Bilo je to kao da se penjem uz planinu unatrag. Svaki put kad idemo, uzimamo onoliko užeta koliko možemo ponijeti, spuštamo se, istražujemo sporedne prolaze i opet se penjemo. Sljedeći put ponijet ćemo više užeta i istraživati ​​dalje.”

Iako se novi ‘rekorder’ Australije može na prvu činiti veoma dubok, zapravo je prilično ‘plitak’ u usporedbi sa svjetskim rekorderom. Naime, najdublji špiljski sustav na svijetu ima dubinu od 2212 metara (špilja Veryovkina), a sam ulaz nalazi se na 2285 metara nadmorske visine.

Nakon pećine Veryovkina, pećina Krubera druga je najdublja špilja na svijetu. Masiv Arabika dio je planinskog lanca Gagra na zapadnom Kavkazu, koji se nalazi u odcijepljenoj gruzijskoj regiji Abhaziji. U metrima, udaljenost između ulaza u špilju i njezine najdublje istražene točke iznosi 2197 metara.


Podzemni Mjesečev svijet jama i špilja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.