kozmos.hr
Astronomija

Mogućnost postojanja drevnog života na Marsu

Mogućnost postojanja drevnog života na Marsu
objavljeno

Novo istraživanje ukazuje na to da su organski materijali otkriveni na Marsu mogli nastati iz atmosferskog formaldehida, čime se napreduje u razumijevanju potencijala za postojanje drevnog života na Crvenom planetu.


Znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku proveli su istraživanje s ciljem utvrđivanja mogućnosti da su rani atmosferski uvjeti na Marsu bili pogodni za stvaranje biomolekula—organskih spojeva koji su esencijalni za biološke procese. Rezultati njihovog istraživanja, objavljeni u znanstvenom časopisu Scientific Reports, pružaju fascinantne uvide u mogućnost da je Mars nekada bio domaćin života.

Mars danas predstavlja izuzetno neprijateljsko okruženje, obilježeno suhoćom i ekstremnim hladnoćama, no geološki dokazi upućuju na to da je u prošlosti bio znatno gostoljubiviji za život. Geološki dokazi sugeriraju da je prije približno 3,8 do 3,6 milijardi godina Mars imao umjereniju klimu, zagrijavanu plinovima poput vodika, što bi planetu moglo činiti pogodnim za postojanje tekuće vode—ključnog elementa za život kakav danas poznajemo.


Mars i formaldehid u atmosferi

Istraživački tim posebno je istraživao mogućnost nastanka formaldehida u ranoj atmosferi Marsa. Formaldehid, jednostavan organski spoj, ima ključnu ulogu kao prekursor za stvaranje vitalnih biomolekula kroz čisto kemijske ili fizikalne procese. Te biomolekule, kao što su aminokiseline i šećeri, predstavljaju temeljne gradivne elemente za proteine i RNA, koji su neophodni za život. Primjenom naprednog računalnog modela, znanstvenici su simulirali mogući sastav atmosfere na Marsu u ranoj fazi njegove povijesti kako bi istražili potencijal za stvaranje formaldehida. Model je razvijen s pretpostavkom da je atmosfera bila bogata ugljičnim dioksidom, vodikom i ugljičnim monoksidom.

Simulacije su pokazale da bi drevna atmosfera Marsa mogla omogućiti kontinuiranu proizvodnju formaldehida, što bi potencijalno dovelo do stvaranja različitih organskih spojeva. Ovo otvara uzbudljivu mogućnost da su organski materijali detektirani na površini Marsa mogli proizaći iz atmosferskih izvora, posebno tijekom dvaju najstarijih geoloških razdoblja planeta.

Uvid u kemijske procese na Marsu

“Naše istraživanje pruža ključne uvide u kemijske procese koji su se mogli odvijati na drevnom Marsu, dajući dragocjene naznake o mogućnosti drevnog života na planetu,” izjavio je Shungo Koyama, glavni autor studije. Otkrivanjem uvjeta koji su pogodovali stvaranju biomolekula, ova studija proširuje naše razumijevanje o sposobnosti drevnog Marsa da podrži život.

Kao sljedeći korak, tim planira analizirati geološke podatke prikupljene pomoću NASA-inih rovera na Crvenom Planetu, s namjerom da prošire svoje razumijevanje organskih materijala prisutnih u ranim fazama povijesti Marsa. Usporedbom očekivanih ugljičnih izotopa drevnog formaldehida s podacima iz marsovskih uzoraka, znanstvenici se nadaju dobivanju jasnije slike procesa koji su oblikovali organsku kemiju na planetu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.