kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Mogu li potopljeni gradovi otkriti tajne drevne Grčke u Egiptu?
Znanost

Mogu li potopljeni gradovi otkriti tajne drevne Grčke u Egiptu?

objavljeno

Otkriće hrama Afrodite u potopljenom Heraklionu

Zamislite grad potopljen ispod morske površine koji i dalje skriva arheološke dragulje. Heraklion (Heracleion), otkriven 2000. godine i nekad poznat kao Thonis-Heracleion, nekada je cvjetao blizu današnje Alexandrije. Iako sada leži 10 metara ispod vode, 2.5 kilometara od obale u zaljevu Abu Qir, najnovija otkrića uključuju hram iz 5. stoljeća prije Krista posvećen božici Afroditi. Identifikacija ovog mjesta bila je moguća zahvaljujući brončanim i keramičkim idolima iz Grčke.

Ovo fascinantno otkriće potvrđuje da su Grci, koji su imali pravo trgovati i živjeti u Heraklionu za vrijeme vladavine faraona Saitske dinastije, održavali svoje religijske običaje unatoč egipatskom okruženju. Europski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) smatra da je ovaj nalaz pravo blago koje pruža uvid u život grčke zajednice u drevnom Egiptu.

Arheološka blaga potopljenog grada

Među najnovijim otkrićima su i oružja koja su pripadala grčkim plaćenicima. Prema informacijama od IEASM-a, ovim oružjem su čuvali pristup Kraljevstvu na Canopusu, najvažnijem pritoku Nila u to vrijeme.

No, ovo nije jedini značajni pronalazak tima. Ranije su naišli na hram posvećen egipatskom bogu Amunu, što dodatno obogaćuje našu sliku o povijesti Herakliona.

Zašto je Heraklion potonuo?

Prije nego što je Alexandria osnovana 331. godine prije Krista od strane Aleksandra Velikog, Thonis-Heracleion bio je glavna egipatska luka na Sredozemnom moru. Nažalost, kombinacija rastuće razine mora i potresa dovela je do toga da se velik dio Nilske delte potopi između 3. i 2. stoljeća prije Krista, odnoseći sa sobom i ovaj nekoć veličanstveni grad.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube