kozmos.hr
Svemir

Misteriozni krajolik na Marsu zbunjuje znanstvenike

Misteriozni krajolik na Marsu zbunjuje znanstvenike. Zasluge: HiRISE.
objavljeno

Mars, misteriozni planet prepun tajni, i dalje izaziva znatiželju znanstvenika. Dok se neke zagonetke razotkrivaju, druge i dalje izmiču objašnjenju. Posebno intrigira fenomen površine koja neodoljivo podsjeća na naborani ljudski mozak. Ovaj krajolik, oblikovan kompleksnom mrežom grebena i udubina, sliči konvolucijama moždane kore.

Za sada je nejasno što uzrokuje ovakvu formaciju na Marsovoj površini.

Ova specifična struktura može se pronaći tamo gdje se sjeverne ravnice Marsa susreću s južnim visoravnima, posebno u kraterima, i dolinama. Budući da se ovaj teren pojavljuje u ledenim područjima, postoji pretpostavka da njegov nastanak ima veze s ponašanjem zamrznute vode.

I dalje se nagađa što točno stvara ovaj misteriozni krajolik na Marsu. Zasluge: NASA/JPL-Caltech/UArizona
I dalje se nagađa što točno stvara ovaj misteriozni krajolik na Marsu. Zasluge: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Neki znanstvenici pretpostavljaju da su ovakve formacije rezultat protoka leda, dok drugi smatraju da bi mogli biti produkt vodenog leda ispod površine Marsa. Sublimacija ovog leda mogla bi prouzrokovati urušavanje tla iznad njega.

Treća teorija se oslanja na procese slične “sortiranju kamenja” koji se događaju na Zemlji. Kada se tlo zamrzava i otapa, stvara uzorke koji mogu biti slični onima na Marsu.

Iako takvi fenomeni nisu u potpunosti razumljivi ni na Zemlji, postoje sličnosti s terenom pronađenim u Kanadskom Arktiku, koji se naziva “teren sličan mozgu”. Unatoč svim dosadašnjim otkrićima, Mars i dalje krije mnoge tajne. Možda proučavanjem sličnih fenomena na Zemlji možemo bolje razumjeti ovu daleku i enigmatičnu planetu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube