kozmos.hr
Svemir

Marsovi mjeseci možda nisu ono što mislimo

Neobične pukotine koje podsjećaju na 'autoceste' prožimaju površinu Marsovog prirodnog satelita Fobosa (©NASA).
objavljeno

Tradicionalna teorija o malim i nepravilnim Marsovim mjesecima, Phobosu i Deimosu, sugerira da su nastali na jedan od tri načina: izbačeni iz Marsa nakon udara velikog objekta, kao prolazni asteroidi koje je Marsova gravitacija zarobila, ili kao ostaci većeg mjeseca koji se raspao. Međutim, tim znanstvenika iz Francuske i Njemačke sada predlaže da je Phobos možda nastao iz kometa. To bi moglo značiti da i Deimos potječe iz istog nebeskog tijela. U studiji objavljenoj u časopisu Astronomy and Astrophysics, znanstvenici temelje svoj zaključak na fotografijama Phobosa snimljenima između 2004. i 2022. godine pomoću svemirske letjelice Mars Express, zajedničke misije NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije.

Analizirajući slike, znanstvenici su otkrili da Phobos ima određena svojstva u načinu na koji reflektira sunčevu svjetlost te njegovu poroznu, pješčanu površinu koja je slična kometima čije orbite snažno utječe Jupiter. Ova zapažanja sugeriraju da je Phobos zapravo komet koji je Marsova gravitacija zarobila u dalekoj prošlosti.


Buduće Misije

To bi također moglo značiti da su Phobos i Deimos oba potekli iz istog kometa koji se kasnije raspao. Kako bi se saznalo više o podrijetlu ovih mjeseca, Japan planira lansirati misiju Martian Moons eXploration (MMX) tijekom ovog desetljeća. Ova svemirska letjelica će biti posvećena proučavanju dva nepravilna Marsova mjeseca.

Prvo će orbitirati oko Phobosa i provoditi promatračke studije tog mjeseca prije nego što pređe na Deimos i Mars. Zatim će pokušati sletjeti na površinu Phobosa i prikupiti uzorke s mjeseca za povratak na Zemlju. Proučavanje ovih uzoraka moglo bi otkriti bogatstvo informacija, uključujući kemijski sastav mjeseca. Najuzbudljivije od svega, ovi uzorci mogli bi pružiti odgovor na misterij podrijetla Phobosa i Deimosa. Nova istraživanja mogla bi značajno promijeniti naše razumijevanje Marsovih mjeseca i doprinijeti našem znanju o svemiru.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.