kozmos.hr
Tehnologija

Lebdeći seizmometri: Novi pogled u Venerinu jezgru

Umjetnikov prikaz niza balona na Veneri. Zasluge: NASA
objavljeno

Seizmologija, disciplina koja je na Zemlji prepoznata već desetljećima, proširila se na Mars zahvaljujući misijama poput InSight. Ključ za razumijevanje geologije i klime svakog planeta leži u poznavanju njegovih unutarnjih procesa.

Unatoč tome, unutrašnjost Venere, koju mnogi smatraju našim “sestrinskim” planetom, ostaje obavijena velom tajne. Gusti oblaci sumporne kiseline i ekstremno visoke temperature na površini čine istraživanje izazovnim. Međutim, stručnjaci iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja, Siddharth Krishnamoorthy i Daniel Bowman iz Sandia National Laboratoryja, možda su pronašli rješenje. Predlažu korištenje seizmometara koji bi bili pričvršćeni za balone.

Iako ova ideja nije nova, pruža inovativan pristup problemu. Tradicionalni seizmometri obično moraju biti postavljeni direktno na tlo. No, postoji druga vrsta seizmometra koja detektira infravuk – seizmičke valove koji se prenose kroz atmosferu, a ne tlo.

Budući da je atmosfera Venere iznimno gusta, čini se kao savršeno mjesto za primjenu ove tehnologije. Zanimljivo je napomenuti da je jedno od mjesta u Venerinoj atmosferi slično uvjetima na Zemlji, što je dovelo do ideja o stvaranju “gradova u oblacima”.


Da bi se postiglo ovo, nije potrebno graditi cijeli grad. Balon na velikoj nadmorskoj visini bio bi savršen za prikupljanje infrazvučnih podataka, čime bi se premostio jedan od najvećih izazova istraživanja Venere – njenih ekstremnih uvjeta.

Očekivani izazovi uključuju prijenos signala s tla na lebdeće senzore i potencijalne poteškoće u interpretaciji podataka bez dodatne validacije. Na Zemlji, seizmometri su sposobni detektirati potrese velike magnitude, ali je pitanje hoće li se isto postići na Veneri.

Iako se čini da je ovo obećavajući pristup istraživanju Venere, trenutno nema službenih planova za misiju koja bi koristila ovu tehnologiju, unatoč mnogim planiranim misijama na ovaj planet u skoroj budućnosti. Za sada, tajne koje Venera skriva ostat će neotkrivene.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.