kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kozmička slika: pogledajte ovaj zapanjujući pogled na ciklone Jupiterovog sjevernog pola
Svemir

Kozmička slika: pogledajte ovaj zapanjujući pogled na ciklone Jupiterovog sjevernog pola

objavljeno

Sliku smo dobili od instrumenta JunoCam tijekom četiri bliska prolaska svemirske letjelice Juno pored Jupitera, koja su se dogodila između 17. veljače i 25. srpnja 2020. godine.

Što više istražujemo Sunčev sustav, to više otkrivamo njegova mnoga čuda. Naše kozmičko susjedstvo je prekrasno, živopisno mjesto.

Mnoge njegove tajne otkrivene su tijekom godina zahvaljujući brojnim svemirskim letjelicama koje su poslane da istražuju ono što je vani. Svemirske letjelice poput Voyagera 1 i 2 pružile su neviđen pogled na Sunčev sustav i plinske divove.

Cassini i New Horizons pomogli su nam da bolje razumijemo planete poput Saturna, njegovih mjeseci, a New Horizons nas je doslovno odveo da vidimo nove horizonte našeg Sunčevog sustava. Letjelica je snimila neke od najboljih fotografija Plutona i njegovog mjesečevog sustava.

Još jedna svemirska letjelica koja nam je pomogla da bolje razumijemo naš Sunčev sustav je misija Juno. Pokrenuta je u kolovozu 2011., a njegova misija je razumjeti podrijetlo i evoluciju najvećeg planeta u našem Sunčevom sustavu, Jupitera.


Njegovi ciljevi uključuju traženje podijeljene planetarne jezgre, mapiranje magnetskog polja plinskog diva, mjerenje vode i amonijaka u dubokoj atmosferi i promatranje polarnih svjetlosti na Jupiteru.

Dok kruži oko plinskog diva, Juno okreće svoje kamere prema plinskom divu, snimajući nevjerojatne slike. Posljednja serija fotografija je zapanjujuća.

Podaci o kozmičkoj slici

Gornju je sliku u listopadu 2018. snimio Juno dok je letjelica izvršila 16. let u blizini Jupitera. Tijekom tog vremena letjelica je bila 4.400 milja od vrha oblaka planeta, na geografskoj širini od približno 40 stupnjeva sjeverno, kako je otkrila NASA.

Ciklone na Jupiterovom sjevernom polu pojavljuju se kao živopisni vrtlozi na ovoj lažno obojanoj slici iz misije NASA-e Juno.

Ogromna i postojna ciklona na Jupiterovom sjevernom polu vidljiva je u središtu slike, zatvorena manjim ciklonama veličine od 4000 do 4600 kilometara.

Zajedno, ovaj uzorak oluje pokriva područje koje bi smanjilo naš planet, izvještava NASA.

https://kozmos.hr/otkrivene-misteriozne-aurore-na-jupiteru/

Odabir boja na ovoj slici otkriva Jupiterovu ljepotu i suptilne detalje prisutne u dinamičnoj strukturi Jupiterovog oblaka.

Svako novo zapažanje koje Juno pruža o Jupiterovoj atmosferi nadopunjuju računalne simulacije i dodatno usavršavaju naša razumijevanja o tome kako evoluiraju oluje.

Misija Juno pružila je prve jasne poglede na Jupiterova polarna područja, a njezine slike tih regija nude znanstvenicima nikad viđenu priliku za proučavanje.

Njegov instrument Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) također je mapirao ovo područje, kao i slične obrasce oluja na južnom polu planeta.

Građanski znanstvenik Gerald Eichstädt napravio je kompozitnu sliku koristeći podatke dobivene instrumentom JunoCam tijekom četiri bliska prolaska svemirske letjelice Juno pored Jupitera, između 17. veljače i 25. srpnja 2020. godine.

Boja je uvelike pretjerana, djelomično zbog kombiniranja mnogih pojedinačnih slika za stvaranje ovog prikaza.

Kao što je otkrila NASA, JunoCamove originalne slike dostupne su javnosti klikom ovdje.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 NASA / Juno Mission

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.