Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Utjecaji kometa na Jupiter pomažu znanstvenicima otkriti oluje nezamislivih razmjera

Umjetnički prikaz Jupiterove moćne oluje i aurora.Izvori:  ESO / L. Calçada i NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Jupiterova polarna područja dom su snažnih vjetrova koji dosežu brzinu do 1.450 kilometara na sat.

Analiza utjecaja kometa na Jupiter pomogla je znanstvenicima otkriti postojanje oluja s vjetrovima nezamislivih razmjera.

Od svih planeta u našem Sunčevom sustavu, Jupiter smatram najnevjerojatnijim. Ne samo zato što je ovaj plinski div poput kozmičke slike, već zbog mnogih osobitosti, nevjerojatne veličine i koliko je njegovo postojanje pridonijelo nastanku – i evoluciji – života na Zemlji.

Proučavanje Jupitera pomoglo nam je da bolje razumijemo naš Sunčev sustav, kako je nastao i što možemo očekivati od udaljenih zvjezdanih sustava. Proučavanje njegovih brojnih mjeseci pomoglo nam je da bolje razumijemo mogućnosti života u Sunčevom sustavu i kako se udaljeni vanzemaljski mjeseci ponašaju u orbiti oko supermasivnih planeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

No, još se puno toga može naučiti, a jedna od najvećih enigmi u vezi s Jupiterom su njegove snažne oluje.

Koristeći stroj ALMA  (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array), tim astronoma prvi je put izravno izmjerio vjetrove u Jupiterovoj srednjoj atmosferi.

To je bilo moguće analizirajući ishod niza kometnih sudara 1990-ih, koji su pomogli istraživačima shvatiti da u blizini Jupiterovih polova postoje vjetrovi ogromne snage, brzine do 1.450 kilometara na sat.

Zapanjujuća sjeverna hemisfera Jupitera. Izvori: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill

Ti „nezamislivi vjetrovi“ mogli bi predstavljati ono što je tim opisao kao „jedinstvenu vremensku zvijer u našem Sunčevom sustavu“.

Ove snažne oluje jedna su od ključnih karakteristika Jupitera, pridonoseći poznatim, prepoznatljivim crvenim i bijelim trakama plinskih divova; uskovitlani oblaci pokretnog plina koje su astronomi tradicionalno koristili za praćenje vjetrova donje Jupiterove atmosfere.

Istraživači s Harvarda misle kako bi Jupiter mogao imati ulogu u izumiranju dinosaura

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Astronomi su također vidjeli, blizu Jupiterovih polova, živopisne aurore, koje su, čini se, povezane s jakim vjetrovima u gornjoj atmosferi planeta.

Do sada istraživači nikada nisu uspjeli izravno izmjeriti obrasce vjetrova koji se odvijaju između ova dva atmosferska sloja u stratosferi.

Južna hemisfera Jupitera slikana u misiji Juno. Izvori: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Sean Doran

Mjerenje brzine vjetra u Jupiterovoj stratosferi pomoću tehnika praćenja oblaka nemoguće je zbog odsutnosti oblaka u ovom dijelu atmosfere.

Međutim, astronomi su dobili pomoć u tim mjerenjima, a ona dolazi iz neočekivanog izvora: Shoemaker-Levy 9, koji se spektakularno sudario s plinskim divom 1994. godine.

Ispostavilo se da je ovaj udar stvorio nove molekule u Jupiterovoj stratosferi i od tada se kreću s moćnim Jovijevim vjetrovima.

Sada je tim astronoma, predvođen Thibaultom Cavaliéom iz Bordeauxovog laboratorija za astrofiziku (Francuska), pratio jednu od ovih molekula – cijanovodik – kako bi izravno izmjerio stratosferske “mlazove” na Jupiteru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici se riječju „mlazovi“ odnose na uske pojaseve vjetra u atmosferi, poput mlaznih potoka sa Zemlje.

Jupiterovi veličanstveni uskovitlani oblaci.Izvor: Juno / NASA.

“Najspektakularniji rezultat je prisutnost jakih mlazova brzine do 400 metara u sekundi (900 milja na sat), koje se nalaze ispod polarnih svjetlosti na polovima”, otkrio je LAB-ov Thibault Cavalié, vodeći autor članka.

“Stratosferski mlazovi mogli bi se ponašati poput divovskog vrtloga s promjerom do četiri puta većim od Zemljinog”, objasnio je koautor Bilal Benmahi, također iz LAB-a.

Osim što je otkrio iznenađujuće snažne polarne vjetrove, tim je pomoću ALMA utvrdio, također po prvi puta, postojanje jakih stratosferskih vjetrova oko ekvatora planeta izravnim mjerenjem njihove brzine.

Mlazovi otkriveni u ovom dijelu planeta imaju prosječnu brzinu od oko 600 kilometara na sat.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:  ESO / Astronomy & Astrophysics

Pročitaj više

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Početkom tjedna na Jupiteru je zabilježen snažan bljesak svjetlosti, navjerojatnije uzrokovan udarcem kometa. Jupiter je ‘primio udarac’ U ponedjeljak navečer (13. rujna) došlo je...

Astronomija

Komet je dobio svoje ime prema dvojici znanstvenika koji su radili na njegovom otkriću, Pedru Bernardinelliju i Gary Bernsteinu, astronomima sa Sveučilišta Pennsylvania. Kako...

Svemir

Junonov nautički instrument Waves “osluškivao” je radio emisije koje su dolazile sa strane Jupiterovog magnetskog polja i pružio znanstvenicima priliku da zračenjem odrede granice...

Svemir

Kad se potvrdi, bit će to prvi mjesec koji je otkrio amater. Osim četiri velika galilejska mjeseca, Jupiter ima i mnogo manjih mjeseci, velikih...

Svemir

Jeste li ikad poželjeli vidjeti kako Jupiter izgleda izbliza? Jeste li ikad poželjeli letjeti između jednog od Jupiterovih mjeseca i Plinskog diva? Pa, evo...

Svemir

Centaurus A jedna je od najbližih radio galaksija Zemlji. Teleskop Event Horizon dobio je najdetaljniju sliku relativističkih mlazova koji izbijaju iz jezgre radio-galaksije Centaurus...

Oglas