Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Znanstvenici Pronašli Izvor “Plavog Mlaza” Snimljenog iz Svemira

Prikaz plavog mlaza snimljenog 2019. godine. Izvor: DTU SPACE, DANIEL SCHMELLING/MOUNT VISUAL

Znanstvenici se još nisu složili oko prirode ove svjetlosti, a u čitavoj povijesti prikupljeno je manje od stotinu njenih fotografija.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je video iz svemira koji prikazuje rijetku svjetlost, nazvanu “plavi mlaz”. Neobičan fenomen zabilježila je zvjezdarnica ASIM smještena na ISS-u.

Za razliku od običnih munja, “plavi mlazovi”  tijekom grmljavinske oluje iz oblaka se kreću prema gore, a ne prema dolje, i prazne se u najviše slojeve stratosfere. Takvi bljeskovi munje mogu doseći 50 kilometara visine u samo nekoliko milisekundi što ih čini vrlo teškim za promatranje.

Europska svemirska agencija uspjela je uhvatiti “plavi mlaz” u oblacima u blizini otoka Naru u Tihom oceanu. Pojavio se nakon pet intenzivnih bljeskova od kojih je svaki trajao po 10 milisekundi.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nažalost, izvorne snimke još nisu otkrivene javnosti, ali Europska svemirska agencija objavila je umjetničku vizualizaciju ovog fenomena koju možete vidjeti u nastavku.

Umjetnički prikaz trenutka pojavljivanja plavog mlaza. Izvor: ESA

Udar takve munje, između ostalog, dovodi do “elves-a” – širećih prstenova u vidljivom i ultraljubičastom opsegu, koji zrače u Zemljinu jonosferu.

Snimak munje “plavog mlaza” iz svemira pomoći će znanstvenicima razumijeti ne samo kako se javljaju munje, već i kako grmljavinske oluje mogu širiti stakleničke plinove u atmosferi. Do sada su istraživači imali samo fotografije fenomena snimljene sa Zemlje.

Munje “plavog mlaza” među najrjeđim su fenomenima za promatranje.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Plavi mlazovi smatraju se rijetkim i teško ih je dokumentirati. U cijeloj povijesti promatranja znanstvenici su snimili manje od stotinu fotografija i većinu njih tijekom jednog određenog grmljavinskog nevremena 1994. godine.

Istraživači još uvijek ne razumiju u potpunosti mehanizam nastanka “plavih mlazova” i raspravljaju o njihovoj prirodi.

Isprva se vjerovalo da su to obične munje s pozitivnim nabojem u grmljavinskoj oblaku i negativnim nabojem iznad njega.

No, s vremenom se ideja promijenila i tijekom određenog razdoblja pojava munja plavog mlaza bila je povezana s tučom. Danas se vjeruje da je plava boja” mlazova” posljedica plavog i gotovo ultraljubičastog zračenja molekularnog dušika.

Prvi puta je takva munja zabilježena 21. listopada 1989. godine na crno-bijelom videu iznad Australije. Prve slike i videozapisi u boji, kao i većina slika ovog fenomena, u načelu su snimljene 1994. godine iz zrakoplova upućenog na proučavanje munje.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Slika snimljena 2015. godine s Međunarodne svemirske stanice.  Jedna od stotinjak takvih fotografija ikad snimljenih.Izvor: ESA / NASA

Od tada su izravna promatranja rijetka, što je po mome mišljenju pomalo čudno. Ovdje je prikaz stvarne fotografije koju je astronaut Andreas Mogensen snimio s Međunarodne svemirske stanice 2015. godine nakon što je posada dobila zadatak nadgledati grmljavinske oluje u potrazi za neobičnim fenomenom munja plavog mlaza.

U posljednje vrijeme fokusiramo se na zvijezde i bilo što izvan Zemlje, a ipak nas se često podsjeća da moramo još puno toga naučiti o vlastitom planetu. Munje plavog mlaza samo su jedan od brojnih primjera.

Pročitaj više

Jeste li znali?

Nakon desetljeća debata, Južni ocean konačno je priznat kao Zemljin peti ocean. National Geographic Society potvrdio je da na Zemlji postoji pet oceana. Kako...

Jeste li znali?

Jedan od najvećih problema kartografije jest to što je nemoguće prikazati sferičnu Zemlju na ravnoj karti svijeta. Današnje karte, i one koje su se...

Jeste li znali?

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje sa sloganom “Obnovimo našu Zemlju” (Restore our Earth). Dan planeta Zemlje pokrenut je od strane američkog senatora Gaylord...

Jeste li znali?

Zemljina rotacija usporava još od 60.-ih, ali 2020. godina zaustavila je trend. Odavno je poznato da se Zemlja tijekom svog postojanja okretala različitim brzinama....

Oglas