kozmos.hr
Jeste li znali?

Koji je najveći asteroid koji je pogodio Zemlju?

Krater Vredefort nastao je prije 2 milijarde godina kao posljedica udarca najvećeg asteroida u povijesni našeg planeta (©Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat).
autor
objavljeno

Pretpostavlja se da je najveći asteroid koji je ikada udario u naš planet bio dvostruko veći od svemirske stijene koja je dovela do izumiranja dinosaura.

Je li najpoznatiji i najveći?

Najveći asteroid koji je ikada udario u Zemlju ‘zabio’ se u naš planet prije oko 2 milijarde godina, a pretpostavlja se da je bio i masivniji nego što su znanstvenici ranije mislili. Na temelju veličine kratera Vredefort – golemog ožiljka ovoga drevnog udara – istraživači su nedavno procijenili da je asteroid mogao biti otprilike dvostruko širi od asteroida koji je izbrisao dinosaure.

Krater Vredefort nastao je prije 2 milijarde godina kao posljedica udarca najvećeg asteroida u povijesni našeg planeta (©Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat).
Krater Vredefort nastao je prije 2 milijarde godina kao posljedica udarca najvećeg asteroida u povijesni našeg planeta (©Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat).

Krater Vredefort, koji se nalazi oko 120 kilometara jugozapadno od Johannesburga u Južnoafričkoj Republici, trenutno mjeri oko 159 km u promjeru, što ga čini najvećim vidljivim kraterom na Zemlji. Međutim, zanimljivo je da je manji je od kratera Chicxulub zakopanog ispod meksičkog poluotoka Yucatán, koji mjeri oko 180 km u promjeru i koji je posljedica asteroida koji je prije oko 66 milijuna godina doveo do izumiranja dinosaura.


Asteroid koji ubio dinosaure izazvao ‘mega-potres’

Krater može zavarati

Međutim udarni krateri polako erodiraju tijekom vremena, zbog čega se skupljaju. Najnovije procjene pokazuju da je krater Vredefort izvorno prije 2 milijarde godina bio širok 250 do 280 km. Stoga se asteroid koji je stvorio ovaj krater smatra najvećom svemirskom stijenom koja je ikada udarila Zemlju (izuzmemo li, dakako, hipotezu da je naš planet rano doživio ogroman sudar s Tejom – drugim planetarnim tijelom – iz kojega je rođen naš Mjesec).

U prošlosti su znanstvenici mislili da je krater Vredefort izvorno bio puno manji — širok oko 172 km. Na temelju te procjene istraživači su prethodno izračunali da bi asteroid odgovoran za udar bio promjera oko 15 km i da bi se sudario pri brzini od oko 53.900 km/h. Međutim u novoj studiji znanstvenici su ponovno pregledali mjere kratera i stekli novi uvid u veličinu golemog svemirskog kamena. Došli su do zaključka da je asteroid vjerojatno bio promjera između 20 i 25 km te da je udario brzinom između 72 000 i 90 000 km/h.

Problem erozije

Osim prirodne erozije kratera Vredefort, na pojedinim dijelovima kratera pojavile su se novije stijene. Kao rezultat toga većina izvorne strukture kratera potpuno je prekrivena mlađim stijenama i danas su vidljivi samo mali dijelovi uzdignutog ruba kratera, zbog čega je još teže reći koliki je krater nekada bio.

Druge nedavne studije procijenile su veličinu kratera Vredefort fokusirajući se na minerale koji okružuju krater. Čineći to, znanstvenici su uočili deformacije i udarne lomove u kristalima, poput kvarca i cirkona, koji su uzrokovani davnim udarom i time proširili poznati radijus eksplozije. Poduprijeti i ovim novim studijama minerala istraživači su uvjereni da je njihova nova procjena veličine asteroida Vredefort točnija od prethodnih procjena.

Nezamislive posljedice za naš planet

Kada je asteroid koji je ubio dinosaure – vjerojatno širok oko 12 km – udario u Zemlju prije otprilike 66 milijuna godina, razaranje uzrokovano udarom bilo je golemo. Događaj na kraju krede uzrokovao je široko rasprostranjene šumske požare i kisele kiše, generirao visoke valove i poslao oblake pepela i prašine u atmosferu, drastično promijenivši klimu. Oko 75% života na Zemlji izbrisano je tim događajem.


Budući da se udar asteroida Vredefort dogodio tako davno malo je dokaza o snazi eksplozije koja je protresla površinu i kako je udar utjecao na naš planet. „Za razliku od udara Chicxuluba, udar Vredeforta nije ostavio trag masovnog izumiranja ili šumskih požara s obzirom na to da su prije dvije milijarde godina postojali samo jednostanični oblici života, a stabla nisu postojala. Međutim, utjecao na globalnu klimu bio je potencijalno opsežnije od utjecaja Chicxuluba,“ zaključili su istraživači.

Udarni krater širok 8,5 km pronađen na dnu Atlantskog oceana

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Natalie H. Allen et al., „A Revision of the Formation Conditions of the Vredefort Crater,“ Journal of Geophysical Research: Planets (2022).

Harry Baker (6. listopada 2022.), „Largest asteroid ever to hit Earth was twice as big as the rock that killed off the dinosaurs,“ livescience.com (pristup 19. listopada 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.