kozmos.hr
Svemir

Podrijetlo vode na Zemlji

Izvor: earth-chronicles.com
autor
objavljeno

Tim znanstvenika iznio je nove dokaze koji govore u prilog tezi da je sva voda koja postoji na Zemlji bila prisutna već prilikom ‘rođenja’ našeg planeta.

Važnost vode

Voda je jedan od ključnih resursa koji omogućavaju život ljudi na Zemlji – no, odakle je došla ta voda? Je li bio prisutan kada je Zemlja nastala ili je ‘došla’ kasnije posredstvom meteorida ili kometa iz svemira?

Znanost se već dugo bavi pitanjem podrijetla vode na Zemlji, a znanstvenici Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore (LLNL) smatraju da napokon imaju odgovor na ovo pitanje. Tvrda da su ga pronašli analizirajući kamenje s Mjeseca.

Odgovor leži u Mjesecu?

Budući da je sustav Zemlja-Mjesec – barem prema trenutno najzastupljenijoj znanstvenoj teoriji (teorija o sudaru Zemlje s pretpostavljenim planetom nazvanim Teja) – nastao zajedno od sudara vrlo rano u povijesti Sunčevog sustava, njihove su povijesti jako povezane.


Budući da Mjesecu nedostaje tektonika ploča i vremenskih uvjeta – tj. procesa koji imaju tendenciju brisanja ili prikrivanja dokaza na Zemlji – to Zemljin satelit čini sjajnim mjestom za traženje tragova za povijest Zemljine vode.

Iako je blizu 70 posto Zemljine površine prekriveno vodom, planet je općenito relativno suho mjesto u usporedbi s mnogim drugim objektima u Sunčevom sustavu. Mjesec je još suši. Znanstvenici su do sada smatrali da je nedostatak hlapljivih tvari (kao što je voda) na Zemlji – a posebno na Mjesecu –posljedica ovog nasilnog udara u ranoj povijesti Zemlje i Mjeseca.

Nove intrigantne spoznaje

Međutim, gledajući izotopski sastav lunarnih stijena, tim je otkrio da su tijela uključena u udar koji je formirao sustav Zemlja-Mjesec imala vrlo niske razine hlapljivih elemenata prije udara.

Konkretno, tim je koristio relativnu količinu hlapljivog i radioaktivnog izotopa rubidija-87 (87Rb), koji se izračunava iz njegovog ‘pod’izotopa stroncija-87 (87Sr), kako bi odredio proračun Rb u sustavu Zemlja-Mjesec kada je nastao .

Tim je otkrio da su tijela koja su se sudarila morala biti suha na početku, te smatraju da puno vode nije moglo biti dodano od tada.

Zemlja je rođena s vodom?

„Zemlja je ili rođena s vodom koju imamo, ili nas je pogodilo nešto što je u osnovi bila čista H2O. Ovaj rad eliminira meteorite ili asteroide kao moguće izvore vode na Zemlji i snažno ukazuje na opciju da je Zemlja ‘rođena’ s njom“, rekao je Greg Brennecka, koautor nove studije.

Osim što uvelike sužava potencijalni izvor Zemljine vode, ovaj rad dodatno otkriva da su velika tijela koja su se sudarila morala doći iz unutarnjeg Sunčevog sustava, a događaj se nije mogao dogoditi prije više od 4.45 milijardi godina, što je uvelike smanjilo vremenski raspon u kojemu se Mjesec mogao formirati.


Prema Larsu Borgu, glavnom autoru studije: „Postojalo je samo nekoliko vrsta materijala koji su se mogli kombinirati kako bi napravili Zemlju i Mjesec, i nisu bili egzotični – oba tijela vjerojatno su bila samo velika tijela koja su se igrom slučaja formirala u približno istom području te su se slučajno sudarila otprilike 100 milijuna godina nakon što je Sunčev sustav formirao… ali na našu sreću, tu priča staje.“

NASA otkrila da je voda tekla na površini Marsu dulje nego smo mislili

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Lars E. Borg,  Gregory A. Brennecka, Thomas S. Kruijer, „The origin of volatile elements in the Earth–Moon system,“ Proceedings of the National Academy of Sciences 22 (2022).

Anne M Stark (14. veljače 2022.), „Where on Earth did the water come from?,“ llnl.gov (pristup 17. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.