Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Znanstvenici potvrdili postojanje petog oceana- 10 stvari koje trebate znati

zemljin-peti-ocean
Na ovoj slici možete vidjeti Zemljin peti ocean označen crveno. Izvor: National Geographic

Nakon desetljeća debata, Južni ocean konačno je priznat kao Zemljin peti ocean.

National Geographic Society potvrdio je da na Zemlji postoji pet oceana. Kako navodi znanstveni magazin, radi se o Južnom oceanu. Znanstvenici već godinama raspravljaju o priznavanju ovog oceana kao zasebnu cjelinu, jer se dugo u znanstvenoj zajednici smatralo kako je on samo nastavak Pacifičkog, Atlantskog i Indijskog oceana. Znanstvenici su na kraju došli do zaključka da vode oko Antarktike imaju jedinstvena svojstva, što ide u prilog tome da ih se prizna kao zasebni ocean.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sve što trebate znati o Južnom oceanu

1. Pojam Južni ocean postoji još od 16. stoljeća, te je od tada korišten među pomorcima i u međunarodnoj komunikaciji. No zašto je trebalo toliko dugo da ga se znanstveno prizna kao zasebni ocean?

2. Međunarodna hidrografska organizacija priznala je Južni ocean još tamo 1937. godine, no otkazala je svoju odluku 1953. g. zbog pritiska međunarodne znanstvene zajednice.  Znanstvenici su godinama raspravljali imaju li vode oko Antarktike zasebna jedinstvena svojstva, ili su samo nastavak susjednih oceana.

3. US Geographic Names Board(Američki odbor za geografska imena) koristi ime Južni ocean još od 1999. godine, dok je u veljači 2021., US National Oceanic and Atmospheric Administration službeno priznao Južni ocean kao zasebnu cjelinu .

4. Pojam Južni ocean obuhvaća vode oko Antarktike, te sve do 60 ° S. Jedine iznimke su Drakeov prolaz i Skošansko more u južnom Atlantiku.

5. Dok su drugi kontinenti omeđeni kontinentima koji ih okružuju, Južni ocean određen je Antarktičkom cirkumpolarnom strujom, koja je nastala prije kojih 34 milijuna godina dok se Antarktika odvojila od ostalih kontinenata. Ovo je rezultiralo nesmetanim tokom vode u najjužnijim dijelovima planeta.

Pogledajte “stvarnu” kartu svijeta

6. Struja je sama po sebi impresivna, jer prolazi od površine, pa sve do dna oceana. Nosi više vode nego bilo koja druga struja. Ovo znači ne samo da ima veliki lokalni utjecaj, nego je jako važna i na globalnoj razini.

7. U isto vrijeme, znanstvenici proučavaju kako ljudske aktivnosti, koje uzrokuju klimatske promjene, utječu na oceane. Već je odavno poznato da se voda koja prolazi kroz Antarktičku cirkumpolarnu struju(ACC) zagrijava, ali još nije poznato kakav ovo točno ima utjecaj na samu Antarktiku.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

8. ACC je odgovorna za opstanak tisuća vrsta u regiji, te pomaže održavati Antarktiku hladnom, unatoč vanjskim utjecajima.

9. Odvajanje Južnog oceana od ostalih trebalo bi u budućnosti pomoći kod daljnjeg očuvanja. Ovome se barem znanstvenici nadaju.

10. Desetljećima se podiže svijest i zabrinutost zbog industrijskog izlova pojedinih vrsta u Južnom oceanu. Odvajanje ovog oceana od ostalih, trebalo bi pomoći raznim organizacijama da postave nove kriterije i bolje zaštite vode oko Antarktike.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 Chatila, I. (n.d.). Antarctic Circumpolar Current.
• Gamillo, E. (2021, June 14). National Geographic Officially Recognizes the Southern Ocean as World’s Fifth Ocean. Smithsonian.com.
• Gibbens, S. (2021, June 8). There’s a new ocean now-can you name all 5? Environment.
• Metcalfe, T. (2021, June 14). Earth’s fifth ocean just confirmed. LiveScience.

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Astronomski događaji

Osam potencijalno ‘opasnih asteroida’ proći će blizu Zemlje, počevši od ovog tjedna pa sve do konca studenog Asteroid 2021 SM3, kojeg smo otkrili tek...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Jeste li znali?

Nedavna analiza pokazala je da nijedna od zemalja G20 nije pripremljena s planom za klimatske promjene. Znanstvenici su predvidjeli da ako se uskoro ništa...

Jeste li znali?

Stručnjaci navode da se životinje ne bi trebale nazivati mamutima, već “slonovima otpornim na mraz sa svim osnovnim biološkim karakteristikama vunenog mamuta”. Biolog George...

Jeste li znali?

Turingove bilješke bile su skrivene preko 70 godina Alan Turing poznat je kao otac modernih računalnih znanosti i umjetne inteligencije. Mnogo ljudi upoznato je...

Jeste li znali?

Istraživači misle kako nas tehnološki razvoj neće zaustaviti u propadanju u sljedećih nekoliko desetljeća. Prije gotovo pola stoljeća znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology...

Svemir

Venera je ipak geološki aktivna. Proučavajući stare radarske podatke prikupljene još početkom 1990-ih NASA-inom svemirskom letjelicom Magellan, znanstvenici su ustanovili da je Venera danas...

Oglas