kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina najavljuje lansiranje svojeg najnovijeg lunarnog istraživača – Chang’e-6
Svemir

Kina najavljuje lansiranje svojeg najnovijeg lunarnog istraživača – Chang’e-6

objavljeno

Desetljeće unazad, malo tko bi mogao pretpostaviti da će upravo Kina, a ne Rusija ili Sjedinjene Američke Države, u 2024. godini predvoditi svemirsku utrku. Ova azijska zemlja razvila se u pravu svemirsku supersilu i ne pokazuje znakove usporavanja u svojim svemirskim ambicijama. Sada, Kineska svemirska agencija je objavila da je njezin najnoviji lunarni istraživač dopremljen na lansirnu bazu, spremajući se za misiju na Mjesec zakazanu za prvu polovicu ove godine. Državni televizijski kanal CCTV podijelio je fotografije ovog “revolucionarnog” istraživača, ipak prekrivenog ceradom, tijekom  istovara s velikog teretnog aviona ranije ovog tjedna. Uređaj je zatim kamionom prevezen na lansirnu bazu Wenchang na otoku Hainan u južnom dijelu Kine.

Ova vijest dolazi dan nakon što je američka tvrtka Aeronautic otkazala svoju planiranu misiju slijetanja na Mjesec, zakazanu za 23. veljače, zbog curenja goriva koje se dogodilo nedugo nakon polijetanja u ponedjeljak. Njihov lender nema više mogućnosti da uspješno i sigurno sleti na Mjesec. Trenutno, Kina i Sjedinjene Američke Države razvijaju paralelne planove za slanje astronauta na Mjesec, čime se produbljuje njihovo rivalstvo u svemirskim istraživanjima. SAD ima plan sletjeti na Mjesec 2026. godine, dok Kina svoj slijetanje cilja ostvariti prije 2030. godine.


Kineska nacionalna svemirska uprava izjavila je da će se na sondi Chang’e-6 provesti predlansirni testovi. Među glavnim ciljevima misije jest povrat uzoraka materijala s tamne strane Mjeseca. U međuvremenu je najavljeno lansiranje još jednog američkog lunarnog landera. Hoće li ovaj Američki lander dospjeti do mjeseca je pitanje za koje nitko nema odgovor. Naime, meko sljetanje na mjesec je veliki izazov koji je samo mali broj država uspjelo savladati. Kina, među njima, čini se da ima najmanje poteškoća.  Do sada su četiri zemlje – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina i Indija – uspješno sletjele svemirske letjelice na Mjesec. Do danas, jedino su Sjedinjene Američke Države poslale astronaute na lunarnu površinu. No to bi se uskoro moglo promijeniti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.