kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina poziva znanstvenike na proučavanje uzoraka s Mjeseca, ali ističe prepreke sa SAD-om
Svemir

Kina poziva znanstvenike na proučavanje uzoraka s Mjeseca, ali ističe prepreke sa SAD-om

Na fotografiji koju je objavila agencija Xinhua, povratna kapsula sonde Chang'e 6 nalazi se u Siziwang Baneru, u autonomnoj regiji Unutarnja Mongolija na sjeveru Kine, 25. lipnja 2024. Kineska sonda Chang'e 6 vratila se na Zemlju s uzorcima stijena i tla s malo istražene strane Mjeseca, što je prvi uspjeh takve vrste u svijetu. Izvor: Bei He/Xinhua.
objavljeno

Kineski svemirski dužnosnici pozvali su u četvrtak znanstvenike iz cijelog svijeta da se prijave za proučavanje uzoraka mjesečevog kamenja koje je sonda Chang’e 6 donijela na Zemlju tijekom povijesne misije. No, upozorili su kako postoje ograničenja u toj suradnji, posebno s Sjedinjenim Američkim Državama.

Ograničenja suradnje sa SAD-om

Na televizijskoj konferenciji za novinare u Pekingu, organiziranoj kako bi se predstavila postignuća misije, dužnosnici su istaknuli da bi bilo kakva suradnja s SAD-om ovisila o ukidanju američkog zakona koji zabranjuje izravnu bilateralnu suradnju s NASA-om.

“Prepreka u suradnji između SAD-a i Kine u svemiru i dalje je Wolfov amandman,” izjavio je Bian Zhigang, zamjenik predsjednika Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA). “Ako SAD doista žele započeti redovitu svemirsku suradnju, trebali bi poduzeti odgovarajuće mjere za uklanjanje te prepreke.”

Wolfov amandman, donesen 2011. godine, sprječava izravnu bilateralnu suradnju između SAD-a i Kine, osim u slučajevima gdje FBI može potvrditi da ne postoji rizik za nacionalnu sigurnost pri dijeljenju informacija s kineskom stranom.


Suradnja s drugim zemljama

Unatoč ograničenjima sa SAD-om, Kina je otvorena za suradnju sa znanstvenicima iz drugih zemalja. U misiji Chang’e 6, Kina je surađivala s Europskom svemirskom agencijom (ESA), Francuskom, Italijom i Pakistanom.

“Kina poziva znanstvenike iz svih zemalja da se prijave prema propisanim procedurama i podijele koristi,” izjavio je Liu Yunfeng, direktor Ureda za međunarodnu suradnju CNSA.

Iako je misija Chang’e 6 postigla povijesni uspjeh, kineski dužnosnici nisu otkrili koliko su točno uzoraka prikupili niti su predstavili bilo kakve preliminarne nalaze.

“Nažalost, ove informacije neće biti otkrivene do sutra, stoga molimo za još malo strpljenja,” rekao je Hu Hao, glavni dizajner misije Chang’e 6, na konferenciji za novinare.

U ponedjeljak su kineski znanstvenici izjavili kako očekuju da će vraćeni uzorci uključivati vulkanske stijene stare 2,5 milijuna godina i druge materijale koji bi mogli pomoći u odgovaranju na pitanja o geološkim razlikama na dvije strane Mjeseca. Cilj misije bio je prikupiti dva kilograma materijala.

Povijesno postignuće na daljoj strani Mjeseca

Bliska strana Mjeseca je ona koju vidimo sa Zemlje, dok dalja strana gleda prema svemiru. Dalja strana je poznata po planinama i kraterima nastalim udarima, te je znatno teže dostupna.

Putovanje sonde Chang’e 6 na dalju stranu Mjeseca bilo je povijesno jer je to bio prvi put da je sonda uspješno prikupila i vratila uzorke s te strane izravno na Zemlju. Prijašnji uzorci, za koje se vjeruje da potječu s dalje strane Mjeseca, zapravo su meteoriti pronađeni na Zemlji.


Sonda je sletjela u bazen Aitken na južnom polu Mjeseca, veliki udarni krater star više od 4 milijarde godina. Očekuje se da će uzorci sadržavati materijale iz različitih slojeva bazena, koji će nositi tragove različitih geoloških događaja kroz dugu povijest Mjeseca, uključujući razdoblja kada je Mjesec bio mlađi i imao aktivnu unutrašnjost koja je mogla proizvoditi vulkanske stijene.

Planovi za budućnost

Kineski dužnosnici najavili su i buduće planove, uključujući misiju Chang’e 7 koja će istraživati resurse na južnom polu Mjeseca. U budućnosti, planiraju i misiju Tianwen-3 oko 2030. godine za povrat uzoraka s Marsa te misiju Tianwen-4 za istraživanje Jupitera. Ovi ambiciozni planovi pokazuju Kinu kao rastuću silu u svemirskim istraživanjima, unatoč ograničenjima u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.