kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina lansirala misiju za uzorkovanje s daleke strane Mjeseca
Svemir

Kina lansirala misiju za uzorkovanje s daleke strane Mjeseca

Lunarni lander Chang'e-4. Zasluge: Kineska nacionalna svemirska uprava/Novinska agencija Xinhua.
objavljeno

U petak, Kina je uspješno lansirala lunarnu sondu s ciljem slijetanja na manje istraženu daleku stranu Mjeseca. Misija, koja uključuje povratak uzoraka, mogla bi pružiti nove uvide u razlike između daleke strane i onih dijelova Mjeseca koji su nam bolje poznati. Ovo predstavlja još jedan veliki korak u razvoju kineskog svemirskog programa koji sada ravnopravno konkurira SAD-u, vodećoj svemirskoj sili. Dodatno, Kina ima i tročlanu posadu na svojoj orbitalnoj svemirskoj stanici te ambiciozne planove za slanje astronauta na Mjesec do 2030. godine, s tri planirane misije u naredne četiri godine. Zbog svoje izoliranosti od Zemlje i drugih vanjskih utjecaja, daleka strana Mjeseca idealna je za radioastronomiju i druge znanstvene studije, ali zahtijeva upotrebu relejnog satelita za komunikaciju.

Raketa s lunarnom sondom Chang’e-6, imenovanom po kineskoj mitološkoj boginji Mjeseca, lansirana je s centra Wenchang u provinciji Hainan točno u 17:27. Otprilike 35 minuta nakon lansiranja, sonda se uspješno odvojila od rakete Long March-5, najveće kineske rakete. Ovaj trenutak popraćen je aplauzom tehničara u kontrolnom centru. Zapovjednik misije, Zhang Zuosheng, potvrdio je da je lansiranje proteklo prema planu i da se svemirska letjelica nalazi na predviđenoj putanji. “Proglašavam ovu misiju lansiranja potpunim uspjehom,” izjavio je Zhang, što je izazvalo dodatne ovacije. Filipinska svemirska agencija objavila je kako se očekuje da će ostaci rakete pasti unutar unaprijed određenih zona pada.


Lansiranje je privuklo velik broj gledatelja na plažama Hainana, a odvijalo se tijekom kineskog petodnevnog praznika Prvog svibnja. Cijeli događaj bio je izravno prenošen na državnoj televiziji CCTV. Nakon što obavi orbitalno manevriranje oko Mjeseca kako bi smanjila brzinu, letjelica će se odvojiti i u roku od 48 sati započeti s bušenjem lunarnog tla te prikupljanjem uzoraka pomoću svoje robotske ruke. Uzorci će biti sigurno zapečaćeni i transportirani natrag na Zemlju, a cijela misija predviđena je trajati 53 dana.

Kineski svemirski program u usponu

Ova misija dolazi nakon što je Kina 2020. godine uspješno vratila uzorke s bliže strane Mjeseca, prvi put od sovjetskog poduhvata 1976. godine. Analize tih uzoraka otkrile su prisutnost vode u obliku sitnih kuglica zarobljenih u lunarnom prahu. Prošlog tjedna, troje kineskih astronauta vratilo se na Zemlju nakon šestomjesečne misije na zemaljskoj orbitalnoj stanici, a njihovo mjesto zauzela je nova posada. Kina je razvila vlastitu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske postaje, pretežno zbog zabrinutosti SAD-a oko kontrole kineske vojske nad svemirskim programom usred tehnološkog nadmetanja dviju geopolitičkih rivala. Američki zakoni strogo ograničavaju bilo kakvu suradnju između američkih i kineskih svemirskih programa bez izričitog odobrenja Kongresa. Uprkos ovim ograničenjima, Kina širi suradnju s drugim zemljama i agencijama; ova misija, primjerice, uključuje znanstvene instrumente iz Francuske, Italije, Europske svemirske agencije i Švedske, te mali pakistanski satelit.

Kina nastavlja s ambicioznim planovima za svemir, uključujući slanje astronauta na Mjesec do 2030. godine i povratak uzoraka s Marsa otprilike u isto vrijeme. Također, planira se lansiranje triju novih lunarnih misija do 2027. godine. Dugoročniji planovi uključuju stalnu posadu na Mjesecu, iako ti planovi trenutno ostaju na konceptualnoj razini. Kina je 2003. godine postala treća država koja je samostalno poslala čovjeka u svemir, koristeći isključivo vlastite resurse. Tiangong, svemirska stanica s tri modula koja je znatno manja od Međunarodne svemirske stanice (ISS), lansirana je 2021. godine i dovršena 18 mjeseci kasnije. Stanica, koja može ugostiti do šest astronauta, primarno je posvećena znanstvenim istraživanjima. Posada će, među ostalim aktivnostima, instalirati zaštitu protiv svemirskog otpada, provoditi znanstvene eksperimente i organizirati obrazovne časove za učenike na Zemlji

Dok Međunarodna svemirska stanica (ISS) polako ulazi u završnu fazu svog postojanja, Kina bi mogla postati jedina država ili korporacija koja će upravljati svemirskom stanicom s posadom u orbiti. Iako se smatra da američki svemirski program zadržava prednost zbog robustnih financijskih ulaganja, razvijenih lanaca opskrbe i tehničkih kapaciteta, SAD aktivno planira slanje astronauta na lunarnu površinu već 2026. godine. Ova misija, koju će podržati privatne kompanije kao što su SpaceX i Blue Origin, ciljat će slijetanje na južni pol Mjeseca, mjesto za koje se vjeruje da je bogato zamrznutom vodom zbog svojih stalno zasjenjenih kratera, otvarajući tako nove mogućnosti za buduća svemirska istraživanja.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.