kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina još uvijek čeka da se probudi njezin marsovski rover nakon više od godinu dana “hibernacije”
Svemir

Kina još uvijek čeka da se probudi njezin marsovski rover nakon više od godinu dana “hibernacije”

objavljeno

Iako su mnogi već rekli da se rover neće probuditi, čini se da još ima nade. Inženjeri se nadaju ponovnom povezivanju s roverom u bliskoj budućnosti.

Čekanje komunikacije s hibernirajućim Zhurongom

Kineski rover Zhurong, nepokretan od 20. svibnja 2022. godine zbog nedostatka energije na Marsu, trebao se ” probuditi krajem prosinca,” ali i dalje je neaktivan. Zhang Rongqiao, glavni dizajner rovera, pružio je nedavno ažuriranje, navodeći da komunikacija s roverom nije uspostavljena otkako je ušao u hibernaciju.

Nakupljanje prašine: trajni problem za rovera na Marsu

Vjerojatni uzrok Zhurongove kontinuirane neaktivnosti je nakupljanje prašine na njegovim solarnim panelima, što ometa generiranje energije. Nakupljanje prašine prethodno je dovelo do kraja NASA-inog rovera Opportunity 2018. godine i preranog prekida misije prikupljanja podataka InSight-a 2022. godine.

Nade za Zhurongovu budućnost

Unatoč trenutačnim izazovima, Zhurongova misija možda nije gotova. Promjena godišnjih doba na Marsu mogla bi pojačati sunčevo svjetlo na mjestu rovera, a Marsovski vjetar bi potencijalno mogao očistiti solarne panele, vraćajući razine energije. Ako je nakupljanje prašine 30% veće od očekivanog, Zhurong bi se mogao probuditi kako se godišnja doba mijenjaju. Međutim, prekomjerno nakupljanje od 40% moglo bi rover trajno učiniti neaktivnim.

Uspješna misija Zhuronga na Marsu

Zhurong je već premašio svoju primarnu misiju od 90 dana, provodeći 358 aktivnih dana na Marsu i prevalivši gotovo 2.000 metara kroz Utopia Planitia. Rover je koristio radar koji prodire u tlo za prikupljanje podataka, otkrivajući dokaze o drevnom oceanu. Također je prikupljao podatke o vremenskim uvjetima i pronašao znakove vodene aktivnosti do prije 400.000 godina. Orbiter Tianwen-1, koji je stigao s Zhurongom, nastavlja raditi i prikupljati podatke iz Marsove orbite.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube