kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivene neobične “zakopane” poligonalne strukture na marsu
Svemir

Otkrivene neobične “zakopane” poligonalne strukture na marsu

Panorama Crvenog planeta koju je snimio kineski rover Zhurong, dio misije Tianwen-1 (©CNSA).
objavljeno

U posljednjih nekoliko godina, istraživanje Marsa doživjelo je značajan progres, što je značajno proširilo naše razumijevanje ovog tajanstvenog planeta. Svaka nova misija na Crvenom planetu kontinuirano nas iznenađuje, otkrivajući nepredvidive aspekte i fenomene koji izazivaju divljenje. Što više prodiremo u tajne Marsa, to više postajemo svjesni njegove iznimne složenosti i bogatstva koje nudi. Od fascinantnih geoloških struktura do potencijalnih dokaza o drevnim klimatskim promjenama, Mars se neprestano otkriva kao svijet koji izaziva strahopoštovanje svojom neistraženom raznolikošću i potencijalom koji još uvijek čeka da bude u potpunosti otkriven.

Kineski istraživački rover Zhurong, kao prva kineska misija koja je uspješno sletjela na Mars, započeo je svoje istraživanje jednog od najvećih udarnih kratera na Crvenom planetu, Utopia Planitia. Ovo područje, koje je još 1976. godine posjetila misija Viking 2, postalo je ponovno predmet znanstvenog interesa zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju Zhurong donosi, omogućujući dublje uvide u ovu regiju Marsa. Posebno zanimljivo je ono što je rover otkrio ispod površine planeta, gdje su identificirane 16 poligonalnih struktura koje se nalaze duboko ispod tla.


Stručnjaci smatraju da su ove strukture nastale kao rezultat ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, što je dovelo do formiranja pukotina u terenu koji se prvotno nalazio na površini. Slični fenomeni su već zabilježeni na Marsu, gdje procesi sublimacije i smrzavanja oblikuju teren na neobične načine, primjerice stvaranjem struktura sličnih “paukovima”. Ovaj proces na Marsu, kako se čini, nije novost i moguće je da traje već milijardama godina.

Otkrivena formacija nalazi se ispod 35 metara

Analiza podataka s radarom rovera Zhuronga pokazuje da se dio ovog puknutog terena s poligonalnom strukturom može naći i u zakopanom stanju. Otkrivena formacija nalazi se ispod 35 metara tla. Prethodna istraživanja usmjerena su na analizu vertikalnih slojeva regije, koja su ukazivala na postojanje višestrukih poplava koje su ispunile bazen prije otprilike 3 milijarde godina. S druge strane, ovo novo istraživanje usmjereno je na horizontalnu analizu slojeva, proučavajući radarom područje od 1,9 kilometara.

Mars je nekoć bio vulkanski aktivni svijet, što dokazuje i najviši vulkan u Sunčevom sustavu smješten na Marsu. I danas se na Marsu bilježe određene geološke aktivnosti, uključujući marsotrese koje je zabilježio NASA-in InSight.

Uzimajući to u obzir, istraživači su razmatrali mogućnost da su ove strukture imale vulkansko porijeklo. Na Zemlji postoje brojni primjeri takvih formacija, poput Prolaz divova. Međutim, u području koje je istraživao Zhurong nije pronađen dokaz o bazaltnim ekstruzijama. Tim je stoga uvjeren da su otkrivene strukture sedimentarnog porijekla, nastale kao rezultat termalnih procesa u različitim klimatskim uvjetima.

Ovo otkriće otvara intrigantnu posljedicu studije. Ako su za formiranje poligonalnih struktura bili potrebni događaji smrzavanja i odmrzavanja, to upućuje na zaključak da je klima drevnog Marsa bila znatno promjenjivija. Utopia Planitia se nalazi na srednjim geografskim širinama, oko 25 stupnjeva sjeverno od marsovskog ekvatora. Međutim, postoji mogućnost da je Mars nekad imao veću osjetljivost, što bi dovelo do dramatičnih sezonskih promjena u toj regiji.


Slojevi tla ukazuju na to da se u prošlosti dogodilo još mnogo toga. Poligonalne strukture su zakopane u slojevima materijala koji se uopće ne podudaraju s njima, što sugerira da je možda vlažno okruženje koje ih je formiralo prestalo postojati, ili da se dogodio neki drugi, još nepoznati geološki događaj.

“Poligonalni teren, koji se nalazi na niskim geografskim širinama (oko 25° Sjeverno) i za koji se smatra da je najvjerojatnije nastao termalnim pukotinama uslijed kontrakcija, čini uvjerljiv slučaj za visoku osjetljivost rane faze Marsa. Struktura ispod površine s materijalima koji prekrivaju zakopani paleo-poligonalni teren ukazuje na značajnu paleoklimatsku transformaciju koja se dogodila nakon toga,” napisali su autori studije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.