kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici su otkrili što se dogodilo s kineskim roverom Zhurong
Svemir

Znanstvenici su otkrili što se dogodilo s kineskim roverom Zhurong

Panorama Crvenog planeta koju je snimio kineski rover Zhurong, dio misije Tianwen-1 (©CNSA).
objavljeno

Misterija oko “šutnje” kineskog rovera Zhurong na Marsu napokon je razjašnjena. Dužnosnici misije otkrivaju kako prašina na solarnim panelima rovera je najvjerovatnije iscrpila svu energiju iz rovera. Slična sudbina zadesila je prije nekoliko mjeseci NASA-inu InSight misiju. Robotska misija na Marsu ostala je bez energije nakon što su se na solarnim panelima nakupili debeli slojevi marsovske prašine.

Tihi Mars rover: prašnjavi problem

Nakon gotovo godinu dana neaktivnosti, kineski dužnosnici otkrili su vjerojatnu sudbinu pionirskog istraživača Marsa te zemlje, Zhuronga. Prema Zhang Rongqiaou, glavnom dizajneru kineskog programa istraživanja Marsa, solarne ploče rovera vjerojatno su prekrivene prašinom, što ga sprečava da generira dovoljno energije za buđenje iz zakazane hibernacije.

Zhurong: Hibernacija i neodgovarajuće stanje

Zhurong je ušao u hibernaciju u svibnju 2022. godine i očekivalo se da će se ponovno aktivirati u prosincu 2022. godine, kako se povećava sunčeva svjetlost na sjevernoj hemisferi Marsa. Međutim, rover je ostao neodgovarajući. U ožujku su NASA-ine slike otkrile Zhuronga na istom mjestu gdje je započeo svoju hibernaciju, gotovo godinu dana ranije.

Godina istraživanja na Marsu

Unatoč nesretnom ishodu, Zhurong je premašio izvorno trajanje misije za tri mjeseca, istražujući regiju Utopia Planitia na Marsu 358 dana i prijeđenih 6.302,5 stopa (1.921 metara) prije nego što je utihnuo. Rover je nosio šest instrumenata dizajniranih za proučavanje marsovskih stijena, tla, magnetskih polja i vremena.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube