kozmos.hr
Jeste li znali?

Kako su nastale oceanske struje?

Vizualizacija oceanskih struja (©NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio).
autor
objavljeno

‘Skrivene’ struje u morima i oceanima vodile su navigatore stoljećima i mnogo dulje oblikovale klimu – no kako su se i kada morske struje prvi put pojavile?

Oceanske struje

Morske i oceanske ‘tokovi’ pojavili su se s prvim oceanima na planetu, prije otprilike 4 do 4.5 milijarde godina, potaknuti istim silama koje ih danas pokreću – vjetrovi, plime i oseke, globalne razlike u temperaturi i slanosti te rotacija planeta.

Oceanske struje ponašaju se poput rijeka unutar većih vodenih tijela. Njihova veličina varira od malih struja u blizini plaža do tokova koji se protežu preko oceana, poput golemih vrtloga ili eliptičnih ciklusa koji vijugaju između kontinenata. Primjerice u sjevernoatlantskom vrtlogu voda teče prema zapadu duž ekvatora, sjeverno pored istočne obale SAD-a u Golfskoj struji, natrag prema istoku duž Arktika, zatim južno pored Europe i Afrike kao Kanarski tok.


Karta najvećih oceanskih struja na našem planetu (©Rainer Lesniewski, Livescience).
Karta najvećih oceanskih struja na našem planetu (©Rainer Lesniewski, Livescience).

S ‘rađanjem’ oceana rođene i struje

Vjetrovi, pokretani sunčevom energijom, usmjeravaju površinske struje, poput onih u vrtlozima. Razlike u temperaturi i slanosti između ekvatora i Zemljinih polova pokreću duboke vodene struje poznate kao termohalina (od ‘topla’ + ‘slana’) cirkulaciju. Za završetak globalnog termohalinskog ciklusa može biti potrebno tisuću godina, pojasnio je James Potemra, jedan od vodećih stručnjaka u ovom području. Plima i oseka stvaraju manja strujanja, dok vrtnja Zemlje gura vrtnje u smjeru kazaljke na satu na sjevernoj hemisferi i suprotno od kazaljke na satu na južnoj hemisferi (tzv. Coriolisov efekt).

Otkriveni tragovi nekadašnje Marsove obale

Dakle i prvi oceani – čim su se pojavili na Zemlji – ‘doživjeli’ bi slične sile. Određivanje datuma nastanka struja svodi se na određivanje vremena nastanka oceana. Zemlja je imala slične temperaturne razlike u ranim danima kao i sada – tj. ekvator je bio topliji, što znači da su morale postojati i oceanske struje.

Vizualizacija oceanskih struja (©NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio).
Vizualizacija oceanskih struja (©NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio).

Konzervativne procjene kažu da je starost oceana 3.8 milijardi godina. Međutim pojedini nalazi – poput drevnih kristala cirkona pronađenih u Australiji – sugeriraju da su oceani postojali već prije 4.4 milijarde godina, tj. da su nastali svega oko 100 milijuna godina nakon formiranja Zemlje.

Hidrotermalni izvori otkriveni duboko ispod oceana

Iste sile, različiti oblici

Međutim, prvobitni obrasci struje bili bi vrlo različiti. Kontinenti su drastično promijenili položaj, vjerojatno su se svi spojili u superkontinente u različitim vremenima, s drugim konfiguracijama vodenih površina između njih. To bi promijenilo putanje površinskih struja.

Na vremenskoj skali od milijardu godina oceanske struje će biti potpuno neprepoznatljive, jer su i kontinenti bili neprepoznatljivi. Različiti položaji kontinenata također bi promijenili dublje oceanske struje – kao gore spomenute termohalinske struje koje uživaju uglavnom neblokirane staze od ekvatora do polova.


Ispod Antarktika pronađena rijeka duga 460 km

Međutim, zbog vremena koje je potrebno da kontinenti značajno promijene konfiguraciju, struje se čine vječnima na ljudskim vremenskim skalama. Današnje glavne struje vjerojatno su nastale prije nekoliko milijuna godina zbog ‘preslagivanja’ kontinenata.

Karta Golfske struje Benjamina Franklina tiskana u Londonu 1769. godine (©WikiCommons).
Karta Golfske struje Benjamina Franklina tiskana u Londonu 1769. godine (©WikiCommons).

Budući da strujama treba neopisivo dugo da se promijene ne treba čuditi da povijesni zapisi pokazuju dugu postojanost današnjih struja. Primjerice, Benjamin Franklin bio je prvi koji je obznanio postojanje tzv. Golfsku struju kada je primijetio da brodovi koji naiđu na ovaj dio oceana vrlo brzo krenu put sjevera na ‘leđima’ struje.

Život na Marsu prekinule klimatske promjene?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Michael Dhar (26. studenoga 2022.), „Where did ocean currents come from?,“ livescience.com (pristup 18. prosinca 2022).

„What causes ocean currents?,“ oceanexplorer.noaa.gov (pristup 18. prosinca 2022).

Anonymus (14. siječnja 2016.), „Ocean currents: Forces Responsible For Ocean Currents | Desert Formation and Ocean Currents,“ pmfias.com (pristup 18. prosinca 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.