kozmos.hr
Jeste li znali?

Otkriveni tragovi nekadašnje Marsove obale

Slika prikazuje kako je regija Kasei Valles na Marsu mogla izgledati prije tri milijarde godina (lijevo) u usporedbi s današnjim stanjem (desno). Bijela područja su glečeri, a plava boja predstavlja ocean (©F. Schmidt/NASA/USGS/ESA/ DLR/FU Berlin (G. Neukum)).
autor
objavljeno

Znanstvenici su nedavno otkrili konkretne tragove nekadašnje Marsove morske obale, otvarajući tako ponovno vječno pitanje – je li na Marsu ikada postojao život?

(Nekada) oceanski svijet

Sve je više poznato da su rijeke i jezera nekada tekle Crvenim planetom. Međutim, pokazati da su puni oceani nekada bili dio te slike bilo je malo teže – barem do nedavno! Naime, nova topografija Marsove površine koju su mapirali istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania State mogla bi pružiti nove dokaze – potencijalno najbolje do sad – o postojanju drevnih oceana na Marsu.

Razgranata mreža riječnih dolina u sektoru 'Thaumasia', kako ih je snimio Viking Orbiter. Vidno polje je otprilike 200 km u promjeru (©NASA).
Razgranata mreža riječnih dolina u sektoru ‘Thaumasia’, kako ih je snimio Viking Orbiter. Vidno polje je otprilike 200 km u promjeru (©NASA).

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Geophysical Research Planets, istraživači tvrde da su pronašli „definitivne dokaze“ o obali staroj nekih 3.5 milijardi godina. Jedan od ključnih zaključaka, napominju oni, je nakupljanje sedimenta debljine oko 900 metara, što je u skladu s nakupljanjem na obali oceana.


„Na Zemlji ‘crtamo’ povijest dosega mora i oceana promatrajući sediment koji se taloži tijekom vremena. Ovo nazivamo stratigrafija, a ideja iza ove metode jest da voda prenosi sediment i da možete mjeriti promjene na Zemlji razumijevanjem načina na koji se sediment gomila. To je ono što smo učinili ovdje – samo ovoga puta na drugom planetu!,“ rekao je glavni autor Benjamin Cardenas.

Umjetnički prikaz Marsa kako je izgledao prije 4 milijarde godina kad je imao površinsku tekuću vodu (©NASA).
Umjetnički prikaz Marsa kako je izgledao prije 4 milijarde godina kad je imao površinsku tekuću vodu (©NASA).

Prvoklasno otkriće

Cardenas kaže da je sve to postignuto korištenjem „svjetovne stratigrafije“ i „udžbeničke geologije“. Naime, njegov tim poslužio se prilično jednostavnom metodom! U već postojeći softver – koji je razvio US Geological Survey – unijeli su NASA-ine podatke koji je prikupio Mars Orbiter.

Život na Marsu prekinule klimatske promjene?

Odatle su uspjeli otkriti i mapirati više od 6400 kilometara grebena drevnih rijeka. Zatim su ih kategorizirali u 20 sustava, upotrijebili mjerenja smjerova u kojima su nekoć tekli i utvrdili da to nisu samo tragovi rijeke, već ostatci drevne obale. Ako ovome otkriću pridodamo nakupine sedimenta istraživači vjeruju da sve zajedno prilično uvjerljivo govori o drevnim Marsovim oceanima – tj. postojanju morske obale koja posredno govori i o postojanju velikih vodenih površina na Crvenom planetu.

Sastavljen od 28 slika, ovaj pogled s NASA-inog marsovskog rovera Curiosity snimljen je nakon što se rover popeo strmom padinom geološke značajke pod nazivom 'Greenheugh Pediment'. U daljini na vrhu slike je dno kratera Gale, koji se nalazi u blizini regije zvane 'Aeolis Dorsa' za koju istraživači vjeruju da je nekoć bila prekrivena masivnim oceanom (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
Sastavljen od 28 slika, ovaj pogled s NASA-inog marsovskog rovera Curiosity snimljen je nakon što se rover popeo strmom padinom geološke značajke pod nazivom ‘Greenheugh Pediment’. U daljini na vrhu slike je dno kratera Gale, koji se nalazi u blizini regije zvane ‘Aeolis Dorsa’ za koju istraživači vjeruju da je nekoć bila prekrivena masivnim oceanom (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).

Život na Marsu?

Ovo otkriće tako još jednom otvara vječno i intrigantno pitanje – ako je na Marsu postojala voda, možemo li očekivati da je nekada postojao i život? „Ono što odmah pada na pamet kao jedna od najvažnijih točaka ovdje je da postojanje oceana ove veličine znači veći potencijal za život,“ zaključio je Cardenas.


Otkriveni dokazi recentnije prisutnosti vode na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Benjamin T. Cardenas, Michael P. Lamb, „Paleogeographic Reconstructions of an Ocean Margin on Mars Based on Deltaic Sedimentology at Aeolis Dorsa,“ Journal of Geophysical Research: Planets (2022).

Adrienne Berard (27. listopada 2022.), „Traces of ancient ocean discovered on Mars,“ psu.edu (pristup 30. listopada 2022).

Frank Landymore (30. listopada 2022.), „Scientists Discover Traces of Ancient Ocean Coastline on Mars,“ futurism.com (pristup 30. listopada 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.