kozmos.hr
Znanost

Ispod Antarktika pronađena rijeka duga 460 km

objavljeno

Znanstvenici su istražujući Antarktiku došli do iznenađujućeg otkrića – ogromne rijeke duge 460 kilometara koja se ‘skrivala’ ispod ledenog kontinenta.

Neočekivano otkriće

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience, znanstvenici su ispod Antarktika pronašli ogromnu rijeku. Rijeke imaju značajan utjecaj na protok i topljenje okolnog prostora što znači da bi mogla značajno utjecati na gubitak leda kako se klima mijenja, tj. zagrijava.

Rijeku dugu 460 kilometara, koja skuplja vodu iz podnožja antarktičke ledene ploče, otkrili su znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu. Znanstvenici su otkrili da podnožje ledene ploče ima veći aktivni protok vode nego što se dosad vjerovalo. Kao rezultat toga smatraju da je i osjetljivije na klimatske promjene. Kako je objasnio koautor rada, profesor Martin Siegert, kada su znanstvenici prije nekoliko desetljeća prvi put otkrili jezera ispod antarktičkog leda, vjerovali su da su izolirana jedna od drugih.


Antarktika bez leda. Izvor: Wikimedia Commons.
Antarktika bez leda (©Wikimedia Commons).

Znanstvenici sada počinju shvaćati da se ispod ledenog pokrova skrivaju cijeli sustavi i da su svi oni (ili većina njih) međusobno povezani rijekama – tj. nalikuju na klasične mreže jezera i rijeka, samo su nam skriveni od pogleda ledenim pokrovom!

Ispod Antarktika otkriven ‘skriveni živi svijet’

Novi podatci

Procjenjuje se da bi led u regiji na kojoj se temelji ova studija mogao podići razinu mora za 4.3 metra na globalnoj razini. Postoji izravna veza između toga koliko je podloga leda skliska i koliko se leda otopi. Dva su glavna načina na koja se voda može pojaviti ispod ledenih ploča.

Prvi – spuštajući se kroz duboke pukotine površinskom otopljenom vodom. Drugi – otapanjem u podnožju zbog prirodne topline Zemlje i trenja nastalog usred ‘kretanja’ leda preko kopna (koje je skriveno ispod njega).

Ovaj novi riječni sustav mogao bi imati snažan utjecaj na ovaj proces. Međutim, polarni ledeni pokrivači imaju različite karakteristike. Tijekom ljetnih mjeseci površina Grenlanda se brzo topi. To omogućuje golemim količinama vode da kanaliziraju kroz duboke pukotine poznate kao ‘ledenjački mlin’. Na Antarktici su, međutim, ljetne temperature preniske da bi otopile dovoljno površinske vode za stvaranje ‘ledenjačkih mlinova’.

Kao rezultat toga, prethodno se smatralo da antarktički ledeni pokrivači imaju relativno malo vode u svojim podnožjima.

Objavljene detaljne snimke antarktičkog morskog dna

Nastavak istraživanja

Novo otkriće preokreće ovu ideju. To pokazuje da se iz bazalne taline može dobiti dovoljno vode za stvaranje rijeka ispod kilometrima debelog leda. Istraživači su do otkrića došli pomoću radarskih istraživanja iz zraka i modeliranja hidrologije ledene ploče kako bi pogledali ispod leda.

Usredotočili su se na područje s ledom s istočnog i zapadnog antarktičkog ledenog pokrova i koje doseže sve do Weddellova mora. Područje je uglavnom nedostupno i nedovoljno istraženo. Prema voditeljici istraživanja dr. Christine Dow, otkriće tako golemog sustava pokazuje koliko zapravo malo poznajemo ovaj misteriozan Zemljin kontinent.


Novopronađena rijeka ulijeva se u more ispod plutajuće ledene ploče. Sada tim pokušava prikupiti više podataka kako bi mogli primijeniti svoje modele na druge regije i bolje razumjeti kako bi promjene na Antarktiku mogle utjecati na planet u budućnosti.

Top 10 zanimljivosti o Antarktici

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram 

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.