Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Jedan od najbogatijih ljudi na Zemlji uskoro polijeće u svemir

Izvor: theverge.com
Izvor: theverge.com

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, pridružit će se klubu astronauta u utorak prilikom prvog lansiranja rakete Blue Origin-a. 

Branson prestigao Bezosa

Misija je planirana samo nekoliko dana nakon što je osnivač Virgin Galactic-a, Richard Branson prestigao  ​​amazonskog magnata u njihovoj borbi milijardera za ‘osvajanje svemira’.

Bezos je Blue Origin osnovao davne 2000. godine s ciljem da jednog dana izgradi svemirske kolonije pomoću umjetne gravitacije. U njima bi radili i živjeli milijuni ljudi. Danas tvrtka razvija orbitalnu raketu nazvanu New Glenn, kao i lunarni rover za koji se nada da će ući u NASA-in okvir programa Artemis.

Blue Origin donirao 19 milijuna $ svemirskim neprofitnim organizacijama

Nastavak teksta je ispod oglasa.

New Shepard

“Imali su 15 uspješno odrađenih letova s New Shepardom i godinama smo čekali let s ljudskom posadom”, rekla je Laura Forczyk, osnivačica svemirske konzultantske tvrtke Astralytical, za AFP, nazvavši to “uzbudljivim vremenom” za entuzijaste.

Osnivač Amazona Jeff Bezos uskoro putuje u svemir

Novi Shepard polijeće 20. srpnja u 8:00 po centralnom vremenu (1300 GMT) iz postrojenja u zapadnoj pustinji Teksasa, zvanog Launch Site One, nekih 40 kilometara sjeverno od najbližeg grada Van Horna. Događaj će se prenositi uživo na BlueOrigin.com.

Najbogatiji, najstarija i najmlađi

Bezosu će se pridružiti ženska avijatičarka Wally Funk, koja će s 82. godine biti najstariji astronaut te nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, prvoplaćeni kupac tvrtke i najmlađi astronaut.

Četveročlanu posadu zaokružuje brat Jeffa Bezosa, Mark, financijer koji upravlja Zakladom obitelji Bezos i radi kao dobrovoljni vatrogasac.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

I dalje se ne zna tajnoviti pobjednik na aukciji od 28 milijuna dolara, koji je imao problema s rasporedom i koji će sudjelovati na budućem letu. Svemirski putnik X zatražio je da ostane anoniman, priopćila je tvrtka.

Preko 3500 km/h

Nakon polijetanja, New Shepard će krenuti prema svemiru brzinama većim od 3 500 km/h, koristeći motor s tekućim vodikom / tekućim kisikom bez emisije ugljika.

Kapsula će se zatim odvojiti od pogona, a astronauti počinju doživljavati bestežinsko stanje.

Posada će provesti nekoliko minuta izvan Karmanove linije – međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na nadmorskoj visini od 100 kilometara. Letjelica će dosegnuti svoj vrhunac na 106 kilometara.

Pogled na Zemlju i svemir

Astronauti će se moći diviti zakrivljenosti planeta – i tintnoj crnini ostatka svemira – gledajući kroz velike prozore koji čine trećinu površine kabine.

Nastavak teksta je ispod oglasa.
Izvor: Space.com

Izvor: Space.com

Kapsula se zatim spušta natrag na Zemlju s tri divovska padobrana i kontra-pogonom kako bi nježno sletjela u pustinju zapadnog Teksasa.

Budući planovi Blue Origin-a

Osim prvog leta s posadom, relativno se malo zna o budućim turističkim planovima Blue Origina. Tvrtka ima povijest tajnosti, a njezino postojanje postalo je javno poznato tek tri godine nakon osnivanja. Zatim su u tvrtki vodili politiku “samonametnute šutnje” sve do 2015. godine.

Tvrtka želi još dva leta ove godine, a zatim “mnogo više njih” 2022. godine, rečeno je za AFP.

Forczyk, analitičar, rekao je da će sve ovisiti o razini potražnje koju generiraju ti rani letovi i koliko će se industrija oporaviti od nesreća “kojih će neizbježno biti, jer je let u svemir u osnovi rizičan”.

SpaceX

SpaceX Elona Muska ući će u bitku u rujnu, sa civilnom orbitalnom ekspedicijom na svom Crew Dragon-u. SpaceX također sklapa sporazume s tvrtkom Axiom za posjete Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Osim turizma, Blue Origin želi zamijeniti SpaceX kao vodećeg NASA-inog partnera u privatnom sektoru, a New Shepard vidi kao “svojevrsnu odskočnu dasku i način da zarade novac za veće ambicije”, rekao je Forczyk.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ahmed I. (19.7.2021.), Earth’s richest man Bezos to blast off into space, Phys.org (preuzeto 19.7.2021.)

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

U srijedu navečer, SpaceX je lansirao u orbitu prvu privatnu svemirsku letjelicu sa potpuno amaterskom posadom, bez ijednog profesionalnog astronauta. “Udri ga, SpaceX!” izjavio...

Svemir

NASA i Boeing u utorak (3. kolovoza) planiraju lansirati kapsulu Starliner na ključni probni let do Međunarodne svemirske postaje. Lansiranje Prijenos uživo možete pratiti...

Svemir

Vlasnik Blue Origina Jeff Bezos napisao je u ponedjeljak otvoreno pismo NASA-i ponudivši im popust od 2 milijarde dolara kako bi svojoj tvrtki omogućio...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Novac je prikupljen putem aukcije za mjesto na nadolazećem svemirskom letu tvrtke Blue Origin. Blue Origin prikupio je finu svotu novca za svemirske neprofitne...

Svemir

Let je zakazan za 20. srpnja ove godine. Osnivač Amazaon.com-a i Blue Origin-a, Jeff Bezos letjet će prvim letom s posadom suborbitalnog vozila New...

Svemir

Prototip Starship SN15 rakete obavio je uspješan testni let, te ovaj put sletio bez eksplozije. Nije bilo nikakve eksplozije u Boca Chici ovog puta!...

Svemir

RAKETA bez posade američke svemirske tvrtke SpaceX eksplodirala je jučer nakon, kako se činilo, uspješnog leta i slijetanja. Ovo je bio treći neuspjeh prototipa rakete...

Oglas