Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Prvo uspješno slijetanje Starshipa

SpaceX je prvi puta obavio potpuno uspješan testni let rakete Starship. Izvor: SpaceX

Prototip Starship SN15 rakete obavio je uspješan testni let, te ovaj put sletio bez eksplozije.

Nije bilo nikakve eksplozije u Boca Chici ovog puta! Nakon četiri polovično uspješna testa prototipa nove Starship rakete, ispostavilo se da je pet sretan broj Elona Muska. Prototip Starship rakete SN15 obavio je uspješan testni let, te je cijeli događaj bio popraćen na SpaceX-ovom YouTube kanalu.

SpaceX razvija tešku raketu nove generacije Starship već nekoliko godina. Razlika od prethodnih sličnih raketa jest ta što će se pojedine faze rakete moći koristiti više puta, te će one zasebno slijetati na kopno ili na neku od platformi na moru, kao što smo imali priliku vidjeti sa Falcon raketama. Prema navodima Elona Muska, ovo će omogućiti punjenje ostalih dijelova rakete ili ostalih letjelica koje će se nalaziti u orbiti: navedeni “opskrbljivači gorivom” moći izvesti nekoliko letova u kratkom vremenu bez visokih troškova.

Testovi nove SpaceX-ove rakete napreduju sa različitim stupnjom uspjeha, dok je ovaj test pokazao kako itekako imamo razloga za slavlje. Primjerice, prijašnji prototip SN8 uspio je poletjeti 12 kilometara u zrak, ali pri povratku na površinu nije bio u mogućnosti “kočiti”, te se srušio kod slijetanja. S druge strane, testovi prototipa SN10 imali su veću razinu uspjeha: raketa je sletjela na površnu zemlje prema planovima, no nekoliko minuta nakon toga, na kraju službenog video prijenosa, ona je eksplodirala.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Muskov Starship eksplodirao nakon uspješnog slijetanja (VIDEO)

Starship SN15 uspješno je završio testni let 5. svibnja bez eksplozije prilikom slijetanja. Inicijalno su sva tri Raptor motora bila pokrenuta, da bi se kasnije isključivali jedan po jedan, kako je i bilo planirano. Prototip je dostigao zacrtanu visinu od 10 kilometara. Prijašnji prototipovi SN8, SN9, SN10 i SN11 također su postigli željenu visinu.

Poteškuće su cijelo vrijeme bile kod slijetanja, zato jer je to iznimno složen zadatak nakon leta rakete. Toliko složen da ga većina inžinjera u potpunosti izbjegava. Gledajući globalno, jedino SpaceX regularno vraća prve faze raketa nakon orbitalnih letova na Zemlju, te ih ponovno koristi.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Moramo naglasiti kako je SpaceX-ov Starship nešto potpuno drugačije od Space Shuttleova kao što je suborbitalna raketa od još jednog “svemirskog poduzeća” Blue Origina i mikro rakete koju razvija Rocket Lab. Starship je veliki “svemirski brod” koji SpaceX razvija za slanje ljudskih misija na Mjesec i Mars. Kako bi mogli kolonizirati Sunčev sustav, potrebna su nam prijevozna sredstva koja će nam to omogućiti, i koja će se moći koristiti više puta.

Postojale su ozbiljne bojazni kako bi ovaj prototip mogao završiti kao i njegov prethodnik SN10, zbog izbijanja požara na dnu rakete prilikom slijetanja, no sustavi za gašenje su odmah otklonili tu opasnost. Nakon toga spremnik za gorivo je ispražnjen, što je uspješno dovelo misiju do kraja.

Uočljivi dio vanjske površine prototipa SN15 bio je prekriven crnim pločicama za toplinsku izolaciju. Kod ove faze razvoja rakete ovakva izolacija čak i nije potrebna, no bez nje suborbitalni letovi nisu mogući. Ovo je zapravo dobra prilika da se također testira kako se navedena izolacija ponaša zbog vibracija motora, te temperaturnih padova uzrokovanih kriogenim gorivom.

Krajem travnja, NASA je naložila SpaceX-u da razvije lunarnu verziju Starshipa, koja će se koristiti za let na Mjesec, koji je planiran unutar Artemis programa. Nakon protesta konkurentnih poduzeća koja se također bave razvojem raketa, ovaj rad je zaustavljen do presude Gospodarske komore SAD-a( Chamber of Commerce).

Unatoč tome što je Starship zapravo tek u početnim fazama razvoja( ne zaboravimo, on bi trebao prevoziti ljude na Mars i Mjesec), očekuje se da će on sredinom godine prevesti prvi teretu u orbitu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Elon Musk očekuje veliki uspjeh u ovoj modernoj “svemirskoj utrci”, no slijetanje nakon dostizanja orbitalne brzine biti će mnogo izazovnije od ovih dosadašnjih. Procjenjuje se kako će još mnogo Starshipova biti uništeno, prije nego li se dosegnu stabilna i sigurna slijetanja kakva ima raketa “Falcon 9”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Chang, K., & Roston, M. (2021, May 05). SpaceX successfully LANDS prototype of Mars and moon rocket after test flight.
• Tangermann, V. (2021, May 05). Spacex just landed starship without it exploding.
• Wall, M. (2021, May 05). SpaceX launches starship SN15 rocket and sticks the landing in high-altitude test flight.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo. Prijetnja za opstanak čovječanstva Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Oglas