kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japan je u svemir poslao raketu s lunarnim lenderom i svemirskim teleskopom
Svemir

Japan je u svemir poslao raketu s lunarnim lenderom i svemirskim teleskopom

Japan je u svemir poslao raketu
objavljeno

Iz svemirskog centra Tanegashima, Japan je lansirao raketu HII-A, označavajući novu fazu u njihovom svemirskom istraživanju. Lansiranje je praćeno uživo preko Japanske agencije za svemirska istraživanja (JAXA), gdje je raketa vidljivo uzlazila sve dok nije postala samo točkica na nebu.

XRISM Satelit: Proučavanje Svemira na Novoj Razini

Unutar 13 minuta od lansiranja, XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) satelit je postavljen u Zemljinu orbitu. Njegova primarna svrha je proučavanje međugalaktičkog prostora, što bi moglo otkriti ključne informacije o postanku svemira. U suradnji s NASA-om, JAXA-in satelit će analizirati svjetlost, temperaturu, i oblike u svemiru. Prema Davidu Alexandru iz Rice University, misija je posebno fokusirana na proučavanje vruće plazme koja igra ključnu ulogu u sastavu svemira.

SLIM: Precizno Slijetanje na Mjesec

Uz XRISM satelit, raketa je nosila i Pametni lender za istraživanje Mjeseca (SLIM). Nakon uspješnog odvajanja, lender je započeo svoju putanju prema Mjesecu, s planom da orbitira nekoliko mjeseci prije pokušaja slijetanja. JAXA je razvio tehnologiju koja bi trebala omogućiti preciznije slijetanje na Mjesec, s ciljem smanjenja greške na samo nekoliko metara.


Ponovni Globalni Interes za Mjesec

Unatoč poteškoćama u svemirskim misijama, Japan ostaje odlučan u svojoj namjeri da postane predvodnik u svemirskim istraživanjima. I dok samo nekoliko zemalja može pohvaliti uspješnim misijama na Mjesec, interes za njegova istraživanja nikada nije jenjavao. Ova lansiranja ukazuju na to da Japan namjerava poslati svoje astronaute na Mjesec u bliskoj budućnosti, pridružujući se sve većem broju zemalja u trci za svemirskim istraživanjem.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.