kozmos.hr
Svemir

James Webb uočio je ogroman gejzir na Saturnovom mjesecu

objavljeno

Enceladus, Saturnov ledeni satelit, ponovno je iznenadio znanstvenike izbacujući golem vodeni mlaz preplavljen kemijskim sastojcima koji bi mogli poticati život, sada promatran u neviđeno detaljnoj analizi.

Ogroman mlaz otkriven JWST-om

U studenom 2022., svemirski teleskop James Webb (JWST) snimio je spektakl izbacivanja masivnog mlaza u kozmos s Enceladusa. Otkriće je predstavljeno na nedavnoj konferenciji Svemirskog teleskopskog znanstvenog instituta održanoj u Baltimoreu 17. svibnja.

Neviđeno otkriće

Planetarna astronomkinja NASA-e Sara Faggi, izrazila je svoje divljenje na konferenciji prema veličini mlaza, prema Nature.com. Sveobuhvatan znanstveni rad koji dokumentira značajan mlaz je predstojeći.

Neprekinuta otkrića Jamesa Webba

Iako to nije prva pojava vodenih izbacivanja s Enceladusa, šire polje gledanja i povećana osjetljivost svemirskog teleskopa James Webb otkrili su šokantno otkriće: parne mlazove protežu se daleko izvan prethodnih procjena, proširujući se više puta preko mjesečeva promjera od 313 milja (ili 504 kilometra).

Vodena povijest

Otkriće ledenih mlazova s Enceladusa datira još iz 2005. kada je NASA-ina svemirska letjelica Cassini primijetila kako prodiru kroz velike lunarne pukotine, poznate kao “tigrove pruge.” Snaga ovih izbacivanja toliko je velika da čak doprinosi formiranju Saturnovih prstenova, prema NASA-i.

Sastojci za život

Analizirajući mlazove, znanstvenici su otkrili da se sastoje od metana, ugljičnog dioksida i amonijaka – organskih molekula koje sadrže esencijalne kemijske građevne blokove za život. Prošlogodišnje istraživanje u časopisu The Planetary Science Journal pretpostavilo je da bi životni oblici mogli biti izvor nekih od ovih plinova, izbacujući metan iz dubina Enceladusa.

Enceladus: Oceani ispod ledenog plašta upućuju na život

Enceladusov ledeni vanjski sloj skriva još jedan vitalni element koji podržava život: vodu. Značajan ocean, otkriven ispod zamrznute kore putem rotacijskih mjerenja, hrani vodene mlazove koje su vidjeli JWST i Cassini. Postojanje silicija u parnim mlazovima podržava teoriju o podvodnim hidrotermalnim ventilima.

Buduće misije na Enceladus

NASA-ini planovi istraživanja Enceladusa uključuju povratne misije u potrazi za znakovima života. Jedan prijedlog uključuje Enceladus Orbilander, koji bi kružio oko mjeseca, sakupljao uzorke mlazova i na kraju sletio na ledeni površinu za opsežna istraživanja pomoću raznih znanstvenih instrumenata.

Istraživanje oceanskog dna Enceladusa

Jedan od inovativnih prijedloga misija obuhvaća Exobiology Extant Life Surveyor, autonomnog “zmija robota” dizajniranog da ispita oceanske dubine Enceladusa, opremljenog kamerama i lidarom za navigacijsku pomoć.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube