kozmos.hr
Svemir

Postoji li život na mjesecu Enceladu?

enceladus (Curiosmos)
objavljeno

Znanstvenici smatraju da se život kakav poznajemo mogao razviti na Saturnovom mjesecu Enceladu te stoga predlažu da ga u budućnosti bolje istražimo.

Encelad

Naš Sunčev sustav golemo je mjesto i premda znamo samo za jedan planet na kojem postoji život, u našem kozmičkom susjedstvu moglo bi se ‘skrivati’ još života. Jedno od takvih potencijalno nastanjenih mjesta je mjesec Encelada koji je okružen golemim oceanom ispod goleme ledene ploče. Ovaj Saturnov mjesec jedno je od najvjerojatnijih mjesta na kojima je život mogao postojati – no da bismo saznali postoji li doista moramo prvo otići tamo. Putovanje je dugo, ali vrijedno truda. Saturnov mjesec nalazi se otprilike 1300000000 kilometara od našeg planeta, a oko svog ‘domaćina’ Saturna okruži svakih 33 zemaljskih sati.

Saturnov mjesec Encelad pogodan za život?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni nestrpljivi su da saznaju više o Enceladu te su predložili način pomoću kojeg bismo mogli saznati postoji li na njemu život bez da sletimo na površinu. No čak i ako na Enceladu postoji život on će biti tek u obliku mikroorganizama, a kako bi riješili misterij znanstvenici predlažu slanje svemirske letjelice u orbitu oko mjeseca. Ova letjelica bila bi opremanja ‘alatima’ koji bi omogućili detekciju eventualnog života.


Prošla istraživanja

Istraživanje vanjskih područja Sunčevog sustava skupo je i teško. Do sada je samo nekoliko svemirskih letjelica prošlo pored plinovitih divova. Godine 1980. Encelad je istraživao NASA-in Voyager 1, no na tadašnjim prikazima mjesec je izgledao kao obična kozmička bijela gruda/mrlja.

Ovaj udaljeni svijet zatim je 2005. i 2017. godine posjetila misija Casini i promijenila je sve što smo znali. Cassini je otkrila da se ispod masivne ledene ploče nalazi golemi podzemni ocean. Ovaj tekući ocean slan je i sličan Zemljinom oceanu, a iz njega se izbacuju pramenovi metana.

Mjesec Encelad kako ga je snimila letjelica Cassini 2015. godine (©NASA).
Mjesec Encelad kako ga je snimila letjelica Cassini 2015. godine (©NASA).

Život u kozmičkom susjedstvu

Metan, zajedno s drugim organskim molekulama koje čine temeljne blokove života, otkriven je kada je Cassini letjela kroz goleme stupove vode koji su izvirali s površine mjeseca. Dok mali mjesec kruži oko prstenastog plinovitog diva, Saturnovo golemo gravitacijsko polje ga pritišće i vuče, zagrijavajući njegovu unutrašnjost trenjem.

Kao rezultat toga, spektakularni oblaci vode izbijaju iz pukotina i probijaju se kroz otvore leteći sve do svemira. Upravo su ovi vodeni ‘izboji’ ključ smatraju znanstvenici – naime, ako na ovome Saturnovom mjesecu postoji (ili je postojao) život, to bi moglo objasniti zašto Mjesec izbacuje metan (tj. objasniti prisutnost metana).

Novi dokazi nastanjivosti Saturnovog mjeseca

Budući planovi istraživanja

No znanstvenici kažu da ako želimo znati sigurno, moramo se vratiti na Enelad i pogledati. Umjesto da pošalju robota na površinu, natjeraju ga da kopa kroz masivnu ledenu ploču, a zatim uroni u ocean u potrazi za životom, znanstvenici bi mogli jednostavno poslati svemirsku letjelicu i analizirati uzorke vode koja se izbacuje u okolni svemir!

„Naše istraživanje pokazuje da ako je biosfera prisutna u oceanu, znakovi njenog postojanja mogu se pokupiti u materijalu oblaka bez potrebe za spuštanjem ili bušenjem,“ zaključio je na kraju Antonin Affholder sa Sveučilišta u Arizoni.


Saturnovi prstenovi i nagib posljedica drevnog mjeseca?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.