kozmos.hr
Astronomija

James Webb teleskop otkriva tajne svemira kroz uvid u daleki skup galaksija

James Webb teleskop otkriva tajne svemira kroz uvid u daleki skup galaksija
objavljeno

Astronomi s Sveučilišta Nanjing u Kini i drugih mjesta proveli su visokorezolucijska promatranja dalekog skupa galaksija poznatog kao CL J1001+0220 koristeći Svemirski teleskop James Webb (JWST). Kampanja promatranja, opisana u radu objavljenom 8. ožujka na otvorenom serveru arXiv, donosi važne informacije o prirodi ovog skupa.

Što su skupovi galaksija

Skupovi galaksija sadrže do tisuće galaksija koje su međusobno povezane gravitacijom. Oni su najveće poznate gravitacijski vezane strukture u svemiru i mogu poslužiti kao izvrsni ‘laboratoriji’ za proučavanje evolucije galaksija i kozmologije. CL J1001+0220 (ili skraćeno CL J1001) je skup galaksija u zviježđu Sekstant, koji sadrži 17 galaksija, smješten na udaljenosti od oko 11,1 milijarde svjetlosnih godina. Karakterizira ga povećana stopa formiranja zvijezda (star formation rate – SFR), kratko vrijeme iscrpljivanja plina i pokazuje snažne dokaze da su svojstva njegovih članica galaksija pogođena ekstremnim okruženjem.

Prethodne studije su pokazale da se J1001 čini kako prolazi kroz transformaciju od protoklastera do zrelog klastera. Budući da takva evolucija nije u potpunosti razumijena, tim astronoma predvođen Hanwenom Sunom s Sveučilišta Nanjing odlučio je detaljnije istražiti ovaj proces koristeći JWST-ovu Near Infrared kameru (NIRCam). Njihovo istraživanje nadopunjeno je podacima sa zemaljskih teleskopa poput Subaru teleskopa i Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).


Sunov tim uspio je dovršiti popis članica galaksija CL J1001. Prvo su identificirali populaciju crvenih i masivnih članova klastera, koje su prethodna duboka snimanja pomoću Svemirskog teleskopa Hubble propustila. To potvrđuje da su promatranja JWST-a nužna kako bi se dobio potpun popis članova u skupovima galaksija.

Prostorna distribucija

Studija je otkrila da je prostorna distribucija članica galaksija u CL J1001 izrazito koncentrirana. Astronomi su primijetili da je središnja zvjezdana gustoća CL J1001 usporediva ili čak veća od masivnijih skupova galaksija niskog crvenog pomaka, suprotno od onoga što se opaža na periferiji ovog skupa. Ovi nalazi sugeriraju scenarij formiranja iznutra prema van za najranije poznate klaster.

Osim toga, na temelju kompletnog uzorka zvijezda koje formiraju članice, astronomi su otkrili da funkcija mase zvijezda CL J1001 pokazuje istaknutu “top-heavy” karakteristiku—postoji višak masivnih galaksija koje formiraju zvijezde (SFGs) nagomilanih u jezgri skupa. Ispostavilo se da je ukupan broj i zvjezdana gustoća ovih masivnih SFG članica usporediva s onom masivnih SFG i mirnih galaksija zajedno u skupovima na nižim crvenim pomacima.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.