kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Napredni izvanzemaljci mogli bi koristiti mini crne rupe kao kvantna računala
Svemir

Napredni izvanzemaljci mogli bi koristiti mini crne rupe kao kvantna računala

Tip III napredna izvanzemaljska civilizacija. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Prema astronomima, moguće je da napredne izvanzemaljske civilizacije koriste minijaturne crne rupe kao svojevrsna kvantna računala. Ovi objekti također ostavljaju za sobom specifičan potpis koji bismo vjerojatno mogli identificirati sa Zemlje.

Primjena kvantne mehanike o kakvoj možemo samo sanjati

Znanstvenici smatraju da će kvantna mehanika pomoći čovječanstvu da napravi sljedeći civilizacijski iskorak u budućnosti. Međutim isto je tako moguće da ako postoje izvanzemaljske civilizacije, onda su se neke možda razvile do točke u kojoj je kvantna mehanika duboko ugrađena u njihove živote.

Prema stručnjacima napredne izvanzemaljske civilizacije mogle su podići kvantnu mehaniku na novu razinu o kojoj mi trenutno možemo tek sanjati. U novom istraživačkom radu, objavljenom u preprint verziji na bazi arXiv, znanstvenici objašnjavaju da u cijeloj priči i nije od presudne važnosti koliko je civilizacija napredna ili koliko se njezin sastav čestica i kemija razlikuju od naših.

Koriste li napredne izvanzemaljske civilizacije kvantnu komunikaciju?


Kvantna mehanike i crne rupe

Zakoni kvantne fizike i gravitacije ‘ujedinjuju’ nas. Ovi zakoni nam govore da su najučinkovitija spremišta kvantnih informacija crne rupe.

“Iako naše nedavne studije pokazuju da teoretski mogu postojati uređaji stvoreni negravitacijskim interakcijama koji također zasićuju kapacitet pohrane informacija, čini se da su crne rupe jasan pravac istraživanja. Posljedično, očekuje se da će ih svaka dovoljno napredna izvanzemaljska inteligencija koristiti za pohranu i obradu informacija”, zaključuju istraživači u radu.

Izvanzemaljske civilizacije mogle bi nam slati poruke pomoću kvantne komunikacije

Izvanzemaljske civilizacije i crne rupe

Ova se ideja nadovezuje na rad dobitnika Nobelove nagrade Rogera Penrosea. Sir Penrose predložio je koncept prema kojem se neograničena energija može izvući iz crne rupe korištenjem ergosfere — područja koje se nalazi odmah izvan horizonta događaja. Materija ondje formira disk ubrzavajući se gotovo do brzine svjetlosti te emitirajući ogromne količine zračenja.

Znanstvenici su ranije predložili da bi ovo mogao biti ultimativni izvor energije za napredne izvanzemaljske civilizacije. Oni bi to mogli iskoristiti na način da supermasivnu crnu rupu napune materijom te utiliziraju posljedično zračenje odnosno energiju koja se već emitira.

Napredne izvanzemaljske civilizacije vjerojatno koriste crne rupe kao izvor energije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.