Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Istraživanje: Kompleksne civilizacije vjerojatno se nalaze u središtu Mliječne staze

Je li moguće da izvanzemaljci naprosto ne postoje i da ih zato ne možemo naći. Izvor: CSIRO.

Američki znanstvenici našli su objašnjenje za činjenicu da ljudi, usprkos brojnim pokušajima, nisu uspjeli stupiti u kontakt s izvanzemaljcima. Prema njihovim mišljenju više je izvanzemaljskih rasa živjelo u Mliječnom putu, ali znanstveni napredak i razvoj tehnologije doveli su do njihovog izumiranja.

Jesu li izvanzemaljske civilizacije u središtu Mliječnog puta došle do točke samouništenja?

Izvanzemaljske civilizacije postojale su u Mliječnoj stazi, ali su prema rezultatima nedavnog istraživanja, nestale uslijed vlastitog napretka. Tako tvrde znanstvenici iz NASA-inog „Jet Propulsion Laboratory“-a i sa Sveučilišta u Kaliforniji. Sastavili su jednadžbu kojom mogu izračunati mogućnost postojanja izvanzemaljske civilizacije.

Prema njima, inteligentan život nastao je u našoj galaksiji prije 8 milijardi godina, otprilike ubrzo nakon njene formacije. Izračuni potvrđuju njihovu hipotezu – znanstveni napredak i razvoj tehnologije neminovno je doveo do smrti njihovih civilizacija. To je navodno odgovor na pitanje zašto čovječanstvo ne može stupiti u kontakt s izvanzemaljcima.

Tim je modificirao Drakeovu jednadžbu iz 1961. kako bi proveo istraživanje. Nju je formulirao znanstvenik Frank Drake za izračunavanje potencijalnog broja aktivnih civilizacija u Mliječnom putu koje su sposobne za kontakt s ljudima.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Međutim, prema novoj studiji, prethodna verzija jednadžbe nije uzimala u obzir svemirske fenomene poput supernova i egzoplaneta.

Uz to, istraživači su ispitivali vjerojatnost života na abiotičkoj razini, razne moguće vremenske skale biološke evolucije i vjerojatnost samouništenja složenih oblika života.

Što se tiče samouništenja, nitko prije nije razmatrao ovu mogućnost.

Istraživači su na temelju izračuna došli do zaključka da je najinteligentniji život u galaksiji star najviše 5 milijuna godina „s mogućnošću samouništenja oko 0 – 0,01 posto“.

Je li zaista došlo do nekog katastrofalnog događaja? Izvor: Shutterstock

Istraživanje sugerira da se često može naići na inteligentan život u Mliječnom putu, međutim, Zemlja se nalazi daleko od tih područja pa bi napori u potrazi za vanzemaljskim civilizacijama trebali biti usmjereni „ka unutarnjim predjelima galaksije. ”

Znanstvenici procjenjuju da se inteligentan vanzemaljski život nalazi na maksimalno 13 000 svjetlosnih godina od jezgre Mliječne staze, dok je Zemlja udaljena oko 25 000 svjetlosnih godina od središta naše galaksije.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Naše mišljenje

U svijetu u kojim većina znanstvenika radije ne raspravlja o mogućem postojanju vanzemaljaca, takva istraživanja i tvrdnje o našoj galaksiji smatraju se nekonvencionalnima. Zasad nema mnogo reakcija, ali vjerujem da se većina stručnjaka ne bi složila s tim teorijama.

Nažalost, svijet je trenutno takav. Umjesto da zanemarujemo tako značajne teorije, možemo usmjeriti svoje napore ka potrazi za ostacima izvanzemaljskih civilizacija u Mliječnom putu. Najgore što se može dogoditi jest da ne pronađemo ništa. No što ako nabasamo na nešto?

Ideja da su se vanzemaljci samouništili vlastitom tehnologijom zapravo je aktualna u modernim raspravama o našem tehnološkom napretku. Mnogi ugledni znanstvenici izrazili su zabrinutost za budućnost umjetne inteligencije. Postoji strah da bi nas roboti jednog dana mogli u potpunosti zamijeniti.

Ako pitate mene, mi smo ti koji oblikujemo svoju budućnost, a pitanje hoćemo li opstati u potpunosti ovisi o nama samima. Tko zna kakve će biti mogućnosti tehnologije u budućnosti i hoće li nas naša ambicioznost učiniti sljedećom izumrlom civilizacijom?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:
Cai, X., Jiang, J., Fahy, K., & Yung, Y. (2020, December 17). A Statistical Estimation of the Occurrence of Extraterrestrial Intelligence in the Milky Way Galaxy.

Ciaccia, C. (2020, December 22). Milky Way may be full of aliens who annihilated themselves, study says.
Desk, I. (2020, December 25). Milky Way may be home to dead aliens wiped out by their own technology: Study.

Letzter, R. (2020, December 19). The Milky Way is probably full of dead civilizations.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Svemir

  Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnoga puta: Od njega na udaljenosti od 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina...

Oglas