kozmos.hr
Svemir

Istražite svemir s novom interaktivnom kartom

Zivot u svemiru, life in universe (Depositphotos_80149280_L)
autor
objavljeno

Tim znanstvenika izradio je novu interaktivnu kartu poznatog svemira koja na inovativan način vizualizira naš položaj u beskrajnom kozmosu.

Nova karta svemira

Nova karta svemira po prvi put prikazuje raspon čitavog poznatog kozmosa s vrhunskom točnošću i zamašnom ljepotom. Izradili su je astronomi sa Sveučilišta Johns Hopkins na temelju podataka koje je tijekom prošla dva desetljeća prikupio Sloan Digital Sky Survey. Karta omogućuje javnosti da doživi podatke koji su prije bili dostupni samo znanstvenicima.

U novom istraživanju znanstvenici mapirali preko 4,4 milijuna galaksija

Interaktivna karta, koja prikazuje stvarni položaj i stvarne boje 200.000 galaksija, dostupna je na internetu, gdje se može i besplatno preuzeti. „Dok sam odrastao bio sam vrlo inspiriran astronomskim slikama, zvijezdama, maglicama i galaksijama, a sada je došlo vrijeme da stvorimo novu vrstu slika koje će inspirirati ljude,“ kaže kreator karte Brice Ménard, profesor na Johns Hopkins.


Podatci pretvoreni u vizualne prikaze

„Astrofizičari diljem svijeta analiziraju ove podatke godinama, što je dovelo do tisuća znanstvenih radova i otkrića. No nitko nije odvojio vrijeme da stvori kartu koja je lijepa, znanstveno točna i dostupna ljudima koji nisu znanstvenici. Naš cilj ovdje je pokazati svima kako svemir stvarno izgleda,“ objasnili su članovi tima.

Sloan Digital Sky Survey je pionirski pokušaj snimanja noćnog neba kroz teleskop sa sjedištem u Novom Meksiku. Iz noći u noć godinama, teleskop je usmjeravao malo drugačija mjesta kako bi uhvatio ovu neobično široku perspektivu.

Karta, koju je Ménard sastavio uz Nikite Shtarkman, vizualizira dio svemira, ili oko 200.000 galaksija – svaka točka na karti je galaksija i svaka galaksija sadrži milijarde zvijezda i planeta. Mliječni put je jednostavno jedna od tih točaka, a nalazi se pri samom dnu karte.

Spektroskopski instrument tamne energije (DESI) radi na najvećoj 3D karti svemira

Iskusite beskraj svemira

Širenje svemira doprinosi da ova karta bude još šarenija. Što je predmet dalje, to se čini crvenijim. Gornji dio karte otkriva prvi bljesak zračenja emitiran ubrzo nakon Velikog praska – prije 13.7 milijardi godina.

Na ovoj karti mi smo samo mrlja na samom dnu, samo jedan piksel. A kad kažem mi, mislim na našu galaksiju – Mliječni put koji ima milijarde zvijezda i planeta [od kojih je Zemlja tek jedan]. Navikli smo vidjeti astronomske slike koje prikazuju jednu galaksiju ovdje, jednu galaksiju ondje ili možda skupinu galaksija. No ono što ova karta prikazuje je vrlo, vrlo različito mjerilo,“ Ménard se nada da će ljudi iskusiti i neospornu ljepotu karte i njenu zadivljujuću veličinu.


„Iz ove mrlje na dnu možemo mapirati galaksije u cijelom svemiru, a to govori nešto o snazi znanosti,“ zaključili su članovi tima.

Nova kozmička karta otkriva 540 zvijezda i planeta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„The map of the observable Universe – from the Milky Way to the edge of what can be seen,“ mapoftheuniverse.net (pristup 19. studenoga 2022).

Jill Rosen (17. studenoga 2022.), „Scroll through the universe with a new interactive map,“ phys.org (pristup 19. studenoga 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.