kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ingenuity se ‘oporavlja’ nakon komunikacijskih problema
Svemir

Ingenuity se ‘oporavlja’ nakon komunikacijskih problema

autor
objavljeno

Marsov helikopter Ingenuity doživio je prekid komunikacije uzrokovan prašinom s površine Crvenog planeta, no sada je opet u kontaktu sa Zemljom.

Marsov ‘helikopter’

Ingenuity – NASA-in ‘mali helikopter’ – na putu je prema svojem 30. letu, što zvuči gotovo nevjerojatno ako znamo da je izvorno predviđano da će moći odraditi svega pet letova! NASA sada redovito koristi ovaj ‘mali helikopter’ kao zračni izviđač da pomogne roveru Perseverance u njegovoj znanstvenoj misiji.

Ingenuity na površini Marsa snimio krhotine letjelice

Međutim nedavno je NASA izgubila komunikaciju s helikopterom što je isprva zabrinulo znanstvenike.

Umjetnički prikaz leta Ingenuitya na Crvenom planetu (©NASA/JPL-Caltech).
Umjetnički prikaz leta Ingenuitya na Crvenom planetu (©NASA/JPL-Caltech).

Problemi na površini Crvenog planeta

Ipak, na sreću čini se da se letjelica uspješno ‘oporavlja’ od komunikacijskog problema na Marsu. NASA je ponovno uspostavila kontakt u četvrtak (5. svibnja) nakon što je zbog tehničkih problema raniji pokušaj uspostave kontakta bio neuspješan.


Inženjeri sugeriraju da je helikopter možda ušao u low-power stanje zbog kombinacije visoke razine prašine u atmosferi i niskih lokalnih temperatura. Zbog toga solarni pogon nije mogao komunicirati sa svojom baznom stanicom – tj. roverom Perseverance – koji šalje status helikoptera na Zemlju putem Marsovog satelita.

Naime, čini se da je prašina smanjila količinu sunčeve svjetlosti koja je pogađa solarni panel te stoga smanjila sposobnost Ingenuityja da napuni svojih šest litij-ionskih baterija. Kada je stanje napunjenosti baterija palo ispod donje granice, helikopter se isključio.

Nastavlja s radom

Usprkos svim izazovima helikopter nastavlja s radom, a ovo nije niti prva prepreka s kojom se susreo. Naime, brojevi okretaja elise po letu povećani su prošlog rujna kako bi se uzela u obzir smanjenje gustoće atmosfere zbog sezonskih promjena na području slijetanja misije – tj. u Marsovom krateru Jezero.

Helikopter se stalno bori s prašinom, sezonskim promjenama i uvjetima koji su izvan njegovog plana dizajna. Sve ovo znači da će se s vremenom – kako prolaze mjeseci rada na Marsu – suočavati sa sve većim preprekama.

Jedinica FPGA (field-programmable gate array) ključna je za osiguravanje da Ingenuity ostane operativan, uključujući kontrolu napajanja elemenata i rada grijača kako bi Ingenuity ostao živ tijekom hladnih marsovskih noći. Osim toga FPGA bilježi podatke o satima i minutama te je odgovorna i za komunikaciju s Perseverance te tako – posredno – i za komunikaciju helikoptera sa Zemljom.

Problem samo privremen

Kontrolori sumnjaju da se nakon nestanka struje – što se dogodilo tijekom noći – upravo ova jedinica FGPA ugasila što je rezultiralo resetiranjem sata helikoptera resetirao i isključivanjem grijača.


Kada je Sunce izašlo sljedećeg jutra i panel počeo puniti baterije, sat helikoptera više nije bio sinkroniziran sa satom na roveru. U suštini, kada je Ingenuity mislio da je vrijeme da kontaktira Perseverance, bazna stanica rovera nije slušala jer njihovi satovi nisu bili usklađeni.

Znanstvenici su stupili u kontakt s helikopterom ponovno 5. svibnja oko 11:45 sati po Marsovom vremenu te su uspjeli potvrditi da je stanje helikoptera dobro i da je spreman za nastavak rada.

Kako bi ponovno pokušali uhvatiti Ingenuity, inženjeri su naredili Perseveranceu da osluškuje signal za gotovo cijeli marsovski sol (dan) 5. svibnja i konačno se čuo iz helikoptera oko 11:45 ujutro po lokalnom marsovskom vremenu. Domišljatost je bila ograničena u onome što je mogao poslati kako bi sačuvao svoju snagu, ali kontrolori su uspjeli utvrditi da je osnovno zdravstveno stanje helikoptera dobro.

Preventivne mjere za budućnost

Ingenuity je uključio svoje grijače svaki put kad su temperature baterije bile niže od -15°C. Međutim, inženjeri se brinu da ako se ovaj pristup nastavi baterija neće moći održavati grijače tijekom cijele noći.

Inženjeri stoga sada imaju novi plan. Od prošlog tjedna, novi skup naredbi promijenio je točku u kojoj se baterija uključuje na -40°C. Helikopter će se također od sada odmah gasiti, umjesto da troši dragocjeno punjenje baterije.

Ipak, NASA-in helikopter već je odavno premašio sva očekivanja rada, odrađenih misija i prijeđenih kilometara, te svaki novi dan predstavlja nove izazove za njegov nastavak rada. Stoga se možemo samo nadati da će nastaviti raditi što je duže moguće!

Ingenuity u novoj misiji nakon nedavnog uspjeha

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

David Agle (6. svibnja 2022.), „NASA’s Ingenuity in Contact With Perseverance Rover After Communications Dropout,“ mars.nasa.gov (pristup 10. svibnja 2022).

Elizabeth Howell (9. svibnja 2022.), „Mars helicopter Ingenuity recovering from communications blackout spawned by dust,“ space.com (pristup 10. svibnja 2022).

Anonymus, „Ingenuity,“ jpl.nasa.gov (pristup 10. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.