kozmos.hr
Svemir

Hubble snimio galaktički par u interakciji

Nova snimka galaktičkog para IC 4271 ili Arp 40 (©NASA).
autor
objavljeno

Svemirski teleskop Hubble snimio je nedavno neobičan galaktički par Arp 40 u kojem se veća galaksija nalazi u ‘pozadini’ manje.

Nova snimka

Neobičan par galaksija uhvaćen je u ‘interakciju’ koju je nedavno snimio svemirski teleskop Hubble. Smještene oko 800 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, ove dvije spiralne galaksije – poznate kao IC 4271 ili Arp 40 – u međusobnoj su interakciji s manjom galaksijom vidljivom ispred svog većeg suputnika. Veća galaksija klasificirana je kao Seyfertova galaksija – tj. vrsta galaksije s aktivnom jezgrom.

Seyfertove galaksije dobile su ime po astronomu Carlu K. Seyfertu koji je 1943. godine objavio rad o spiralnim galaksijama s vrlo svijetlim emisijskim linijama. Danas znamo da oko 10% svih galaksija u Svemiru mogu biti Seyfertove galaksije. Riječ je o galaksijama koje klasificiramo kao „aktivne galaksije“ – tj. galaksije koje u svojim središtima imaju supermasivne crne rupe koje nakupljaju materijal, koji oslobađa ogromne količine zračenja.

Aktivne jezgre Seyfertovih galaksija su najsvjetlije kada se promatraju u svjetlu izvan vidljivog spektra. Veća galaksija u ovom paru je Seyfertova galaksija tipa II, što znači da je vrlo svijetao izvor infracrvene i vidljive svjetlosti.

Nova snimka galaktičkog para IC 4271 ili Arp 40 (©NASA).
Nova snimka galaktičkog para IC 4271 ili Arp 40 (©NASA).

Aktivna galaksija

Veća galaksija – koja se nalazi u pozadini – u svome središtu ima supermasivnu crnu rupu koja uvlači okolni plin i prašinu, a kako crna rupa troši ovaj materijal, ispušta ogromne tokove zračenja, pokrećući aktivnu jezgru koju promatra svemirski teleskop Hubble.

Nedavna slika IC 4271 snimljena je korištenjem Hubbleova kamera Wide Field Camera 3, čija je osjetljivost i snažna rezolucija omogućila istraživačima da dobiju detaljan pogled na galaktički par. Ti su podaci korišteni za mapiranje diska prašine manje galaksije, koji se nalazi u prvom planu slike. Disk prašine galaksije – koji hrani njezinu središnju crnu rupu – mapiran je s finim detaljima preko ultraljubičastog, vidljivog i infracrvenog svjetla, navodi se u izjavi.

Nastanak snimke

„Budući da je IC 4271 Seyfertova galaksija tipa II, vidljive i infracrvene valne duljine svjetlosti dominiraju slikom. Boje na ovoj slici su prvenstveno vidljivo svjetlo, dok ljubičasta boja predstavlja ultraljubičasto svjetlo, a crvena predstavlja blisko infracrveno svjetlo,“ napisali su dužnosnici NASA-e u priopćenju.

Hubbleova opažanja IC 4271 prikupljena su kao dio veće studije kako bi se istražila uloga prašine u oblikovanju energetskih distribucija galaksija na disku male mase. IC 4271 tek je jedan od šest galaktičkih parova koje je Hubble promatrao, a koji su specifični po tome što se jedna galaksija nalazi ispred druge.

Hubble snimio najudaljeniju ikad uočenu zvijezdu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrea Gianopoulos, Claire Andreoli (20. svibnja 2022.), „Hubble Captures a Peculiar Pair,“ nasa.gov (pristup 31. svibnja 2022).

Samantha Mathewson (31. svibnja 2022.), „Hubble telescope snaps trippy new view of two swirling galaxies,“ space.com (pristup 31. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube