kozmos.hr
Svemir

Hubble je snimio kozmičkog “Levijatana”

Fotografija eMACS J1823.1+7822
objavljeno

Ogroman skup galaksija krije se u središtu ove fotografije NASA/ESA Hubble svemirskog teleskopa. Kao potopljeni morski monstrum koji izaziva valove na površini, ovaj kozmički leviatan može se identificirati po izobličenjima u prostor-vremenu oko njega. Ogromna masa skupa krivi prostor-vrijeme, stvarajući gravitacijsku leću koja savija svjetlost iz udaljenih galaksija izvan skupa. Izobličene pruge i lukovi svjetlosti koje vidimo na ovoj fotografiji su rezultat toga. Gomila drugih galaksija okružuje skup, a nekoliko zvijezda u prednjem planu s karakterističnim difrakcijskim šiljcima raspršeno je po fotografiji.

Skup galaksija

Ovaj poseban skup galaksija, nazvan eMACS J1823.1+7822, smješten je gotovo devet milijardi svjetlosnih godina daleko u zviježđu Draco. To je jedan od pet iznimno masivnih skupova galaksija koje je Hubble istraživao s ciljem mjerenja jačine ovih gravitacijskih leća, što bi pružilo uvide u raspodjelu tamne tvari u skupovima galaksija. Jaki gravitacijski objektivi poput eMACS J1823.1+7822 mogu pomoći astronomima proučavati udaljene galaksije djelujući kao ogromni prirodni teleskopi koji povećava objekte koji bi inače bili previše slabi ili udaljeni za opservaciju.


Kombinacija promatranja

Ova fotografija s više valnih duljina pokazuje podatke iz osam različitih filtera i dva različita instrumenta: Hubbleove napredne kamere i kamere širokog polja 3. Oba instrumenta mogu vidjeti astronomske objekte samo u malom dijelu elektromagnetskog spektra koristeći filtere, što astronomima omogućuje da fotografiraju objekte na precizno odabranim valnim duljinama. Kombinacija promatranja na različitim valnim duljinama omogućuje astronomima da razviju cjelovitiju sliku o strukturi, sastavu i ponašanju objekta nego što bi to otkrilo samo vidljivo svjetlo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.