kozmos.hr
Jeste li znali?

Gdje se sakriti od nuklearne eksplozije?

Nuklearna eksplozija. Izvor: Depositphotos.com.
autor
objavljeno

U novoj studiji skupina autora analizirala je koja su najbolja i najgora mjesta za sakriti se u slučaju nuklearne eksplozije.

Nuklearna kataklizma

Istraživači sa Sveučilišta u Nikoziji odlučili su simulirati eksploziju nuklearne bombe kako bi vidjeli kako bi to utjecalo na ljude koji se sklone u zatvorene prostore. Njihova bi otkrića mogla povećati izglede za preživljavanje u slučaju nuklearne kataklizme.

Za studiju, objavljenu ovog tjedna u časopisu Physics of Fluids, istraživači su se usredotočili na nuklearnu bojevu glavu od 750 kilotona koja bi bila detonirana na oko 3.2 kilometra iznad zemlje, a do svoje bi mete došla u obliku interkontinentalnog balističkog projektila.

Slika 'gljive' atomske eksplozije iznad Hirošime, snimljena nekoliko minuta nakon detonacije 6. kolovoza 1945. godine (©Honkawa Elementary School, WikipediaCommons).
Slika ‘gljive’ atomske eksplozije iznad Hirošime, snimljena nekoliko minuta nakon detonacije 6. kolovoza 1945. godine (©Honkawa Elementary School, WikipediaCommons).

Širenje eksplozije

Svatko tko bi bio uhvaćen u vatrenu kuglu radijusa od oko 0.8 kilometara ne bi imao nikakvih izgleda da se sakrije i preživi. No dok su u samom ‘srcu’ eksplozije stvari prilično jasne, kako se udarni val početne eksplozije počinje širiti na veće udaljenosti stvari postaju zanimljivije, a izgledi za preživljavanje veći ovisno o lokaciji. Prva zona uz neposredni radijus eksplozije zove se ‘zona umjerene štete’ (moderate damage zone ili MDZ) i ovdje su izgledi za preživljavanje bolji – no praktički neznačajno.


U samo deset sekundi udarni val proširio bi se u radijus od gotovo 4.8 kilometara, donoseći sa sobom hučne vjetrove koji bi srušili manje otporne strukture i vjerojatno ubili svakoga tko nema sreće da bude uhvaćen vani. S druge strane betonske konstrukcije i inače čvrste strukture pretrpjele bi značajnu štetu, ali bi uglavnom ostale stajati.

Asteroid koji ubio dinosaure izazvao ‘mega-potres’

‘Vjetrovi eksplozije’

Logično, vaši izgledi za preživljavanje bili bi bolji unutar čvrste zgrade, ali to nije tako jednostavno kao što je pojasnio koautor Dimitris Drikakis: „Prije naše studije opasnost za ljude unutar zgrade ojačane betonom koja podnosi udarni val bila je nejasna. No, naša studija sada pokazuje da velike brzine i dalje predstavljaju znatnu opasnost i još uvijek mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda ili čak smrtnih slučajeva.“

Ovi ‘vjetrovi eksplozije’ su toliko opaki i brzi da će prodrijeti kroz prozore i vrata i postati još jači dok budu jurišali hodnicima i uskim prostorima – i to vjerojatno tako iznenada da ne biste mogli reagirati. U najgorem slučaju te brzine vjetra mogle bi doseći brzinu od preko 600 km/h u prvih deset sekundi. Čak i ako vas smrtonosni krhotine koje vjetar nosi ne ubiju, sami vjetrovi bi vas i dalje mogli bespomoćno bacati uokolo ako se ne sklonite u zaštićeni dio sobe.

Izgledi za preživljavanje

Međutim, to su apsolutno najgori mogući uvjeti. Srećom postoje neka mjesta na kojima možete izbjeći najveći udar vjetra. Najopasnija mjesta u zatvorenom prostoru svakako su ona uz prozore, kao i hodnici te vrata.

Ljudi bi se trebali držati podalje od ovih lokacija i odmah se skloniti. Koautor Ioannis Kokkinakis pojasnio je kako „čak i u prostoriji okrenutoj prema eksploziji, možete biti sigurni od velikih brzina ako se postavite na uglove zida okrenuti prema eksploziji.“ Naravno ako osoba i preživi inicijalni udar i dalje bi se morala nositi s radioaktivnim padavinama, paklenim požarima koji haraju krajolikom i gotovo potpunim raspadom socijalnih službi – ove stvari, nažalost, autori nisu uključili u svoju studiju.


Udar asteroida izazvao Marsov megatsunami

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ioannis W. Kokkinakis, Dimitris Drikakis, „Nuclear explosion impact on humans indoors,“ Physics of Fluids (2023).

Frank Landymore (18. siječnja 2023.), „New Study Shows Where You Should Hide To Survive A Nuclear Attack,“ futurism.com (pristup 19. siječnja 2023).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.