kozmos.hr
Svemir

Gdje i kako gledati sudar letjelice u asteroid?

autor
objavljeno

U utorak 27. rujna nešto iza jedan sat nakon ponoći NASA-ina letjelica DART zabit će se u asteroid u prvom testiranju planetarne obrane, a sudar možete gledati uživo!

Misija DART

NASA-ina svemirska letjelica za testiranje dvostrukog asteroidnog preusmjeravanja (Double Asteroid Redirection Test ili DART) juri prema asteroidu Didymos i njegovom pratiocu Dimorphosu, a svoju će metu pogoditi 27. rujna u 1 sat i 14 minuta iza ponoći! Ako sve bude u redu DART će se srušiti na Dimorphos u pokušaju da promijeni putanju mjeseca. Svrha misije jest testirati jesmo li sposobni odbiti ubojiti asteroid prije nego što udari u Zemlju. Doduše treba naglasiti kako DART-ov ciljni asteroid (tj. asteroid/satelit) – Dimorphos, otkriven 2003. godine – nije bliža niti daljnja prijetnja Zemlji!

Iako ni Dimorphos ni Didymos ne predstavljaju prijetnju našem planetu i ništa što se danas događa ne može to promijeniti, rezultati misije DART pružit će ključne podatke znanstvenicima i inženjerima za razvoj planova za planetarnu obranu. DART tako predstavlja prvi test planetarne obrane.


Sam sudar možete pratiti uživo na službenom NASA-inom prijenosu.

Važan korak za čovječanstvo

„Ovo je uzbudljivo vrijeme, ne samo za agenciju nego i za svemirsku povijest i za povijest čovječanstva. Ova demonstracija je iznimno važna za našu budućnost ovdje na Zemlji,“ rekao je Lindley Johnson, NASA-in dužnosnik za planetarnu obranu, na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak (22. rujna).

Kina testira sustav obrane od asteroida

DART je lansiran na raketi SpaceX Falcon 9 23. studenog 2021. godine i od tada je prešao 11 milijuna kilometara do Didymosa i Dimorphosa. Kako se DART približava Dimorphosu, koristit će svoj jedini instrument, Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation (DRACO), za autonomnu navigaciju do svoje zone udara. Uzimajući u obzir da znanstvenici procjenjuju da Dimorphos ima promjer od samo 170 metara, to nije lak zadatak.

Infografija misije DART i očekivani učinak sudara s asteroidom (©NASA/Johns Hopkins APL).

„Dimorphos je maleni asteroid. Nikada ga nismo vidjeli izbliza, ne znamo kako izgleda, ne znamo kakvog je oblika. I to je samo jedna od stvari koja dovodi do tehničkih izazova DART-a. Udar u asteroid je teška stvar za učiniti,“ rekao je Tom Statler, programski znanstvenik misije pri NASA-i. Štoviše, asteroid je toliko malen da ga DRACO neće ni uočiti sve do otprilike sat vremena prije udara, a tada će biti samo jedan piksel u DRACO-ovom vidnom polju.

NASA će ‘zabiti’ letjelicu u asteroid kako bi promijenila njegovu putanju

Sudar i što nakon?

NASA očekuje da će DRACO emitirati na Zemlju jednu sliku u sekundi dok se približava Dimorphosu brzinom od 6.6 km/s ili 23 760 km/h. Agencija će te slike emitirati javnosti u stvarnom vremenu.


NASA također koristi letjelicu za testiranje potpuno nove tehnologije ionskog pogona – nalik na one iz znanstvenofantastičnih filmova. Evolutionary Xenon Thruster-Commercial (NEXT-C) koristi solarnu energiju za stvaranje električnog polja. Ovo polje zatim ubrzava ksenonsko gorivo do brzina do 145 000 km/h, koristeći rezultirajuću struju „tisuća ionskih mlazova“ kao pogon.

Cilj je pokazati da su male svemirske letjelice poput DART-a sposobne same sebe pokretati na solarnu energiju – i relativno malu količinu ksenonskog goriva – i to neprekidno mjesecima, pa čak i godinama. Zahvaljujući potpunom nedostatku otpora, potisnik će moći polako ubrzavati letjelicu DART do 25 000 km/h prije nego što udari u asteroid.

Riječ je o veoma uzbudljivoj i prosperitetnoj ideji! Ionski pogoni mogli bi jednog dana pomoći da istraživanje dubokog Svemira postane stvarnost, okončavajući naše oslanjanje na standardna goriva čiji spremnici zauzimaju najveći dio zapremnine letjelica koje čovječanstvo trenutno šalje u Svemir.

NASA će svemirsku letjelicu srušiti na asteroid 2022.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Stefanie Waldek (26. rujna 2022.), „NASA’s DART spacecraft will crash into an asteroid tonight in historic planetary defense test,“ space.com (pristup 26. rujna 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.