kozmos.hr
Svemir

Kina testira sustav obrane od asteroida

Umjetnički prikaz opasne svemirske stijene koja se približava Zemlji (©ESA,P.Carril).
autor
objavljeno

U sklopu testiranja planetarne obrane Kina će pokušati ‘udariti’ asteroid 2020 PN1 kako bi testirali potencijal skretanja opasnih asteroida.

Kina razvija sustav obrane od asteroida

Kina je ‘naciljala’ Zemlji bliski objekt (eng. near-Earth object) – poznat kao 2020 PN1 – kao metu za kombiniranu probnu misiju skretanja asteroida. Misija bi trebala biti lansirana kroz četiri godine, tj. tijekom 2026. godine. Nove pojedinosti o sustavu obrane od asteroida koji se približe Zemlji, kao i detalje o testnoj misiji, predstavio je Long Lehao, glavni dizajner kineske serije raketa Long March, u nedavnom predavanju serije ‘Znanost i inovacija u Kini’ (video na kineskom).

Slajd koji je Long predstavio pokazuje da će misija biti lansirana 2026. godine na raketi Long March 3B. Misija će uključivati odvojeni ‘udarni uređaj’ i orbiter. ‘Udarni će uređaj’ – kao što i ime sugerira – udariti 2020 PN1 s ciljem skretanja objekta, dok će orbiter promatrati sudar i na Zemlju slati vrijedne informacije.


Orbite tisuća asteroida (u plavoj boji) križaju se s putanjama planeta (u bijeloj boji), uključujući i Zemljinu (©NASA/JPL).
Orbite tisuća asteroida (u plavoj boji) križaju se s putanjama planeta (u bijeloj boji), uključujući i Zemljinu (©NASA/JPL).

Kineska ‘inačica’ oslanja se na zapadne

Čini se da kineska misija kombinira elemente NASA-ine misije DART – u okviru koje će se u rujnu ove godine dogoditi sudar NASA-ine letjelice s Dimorphosom, satelitom koji kruži oko asteroida Didymos – i misije Hera Europske svemirske agencije (ESA), koja će promatrati Didymos i Dimorphos kasnije ovog desetljeća kako bi odredila koliko je udarac DART-a bio učinkovit. Ove dvije NASA-ine i ESA-ine misije zajedno su poznate kao misija Procjene udara i otklona asteroida (eng. Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA)). Kina se, za razliku od NASA-e i ESA-e, odlučila odmah lansirati i orbiter za promatranje kako bi povratna informacija o učinkovitosti bila ‘instantna’.

Ilustracija NASA-ine letjelice DART prije udara u binarni sustav Didymos (NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben)
Ilustracija NASA-ine letjelice DART prije udara u binarni sustav Didymos (©NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben).

NASA lansira svemirsku letjelicu dizajniranu za razbijanje asteroida

Detalji misije i budući planovi

Cilj kineskog testa, 2020 PN1, asteroid je koji prolazi kroz Zemljinu putanju te povremeno postaje ko-orbitalni pratilac našeg planeta. Otkriven je 2020. godine – odakle i dolazi dio njegova naziva – a procjenjuje se da mu je promjer oko 40 metara.

Kina je već ranije najavila planove da će pomoću kinetičkog udarca u testiranju pokušati promijeniti orbitu potencijalno prijetećeg asteroida, a samo testiranje zamišljeno je kao dio razvoja cjelovitog sustava planetarne obrane. No, tada smo dobili tek kratke i osnovne crte o misiji, dok je novo predavanje ponudilo prve pojedinosti u vezi s ciljem i profilom misije, koji se razlikuju od ranijih prijedloga.


NASA neprestano pronalazi i prati objekte blizu Zemlje od 1990-ih (©NASA/JPL-Caltech).
NASA neprestano pronalazi i prati objekte blizu Zemlje od 1990-ih (©NASA/JPL-Caltech).

Kineska nacionalna svemirska uprava (eng. China National Space Administration ili CNSA) također je u travnju izjavila da će uspostaviti sustav ranog upozoravanja i razviti softver za simulaciju operacija protiv opasnih objekata koji se približe Zemlji te testirati i verificirati osnovne procedure.

Longovo predavanje također se dotaklo istraživačkih misija, uključujući Tianwen-2 – misiju vraćanja uzorka asteroida blizu Zemlje – te Tianwen-3, misije vraćanje uzorka Marsa. Konačno, u okviru prezentacije ponovljeni su i planovi za misiju koja bi do 2030. godine trebala poslati dva kineska astronauta na Mjesec, planovi o razvoju nove rakete i lansera za višekratnu upotrebu, a pojavilo se i nekoliko veoma ‘futurističkih’ koncepata – poput, primjerice, koncepta svemirskog nuklearnog pogona i koncepta ‘svemirskog aviona’.

Sustav obrane od asteroida uspješno ‘otkrio prijetnju’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrew Jones (12. srpnja 2022.), „China to target near-Earth object 2020 PN1 for asteroid deflection mission,“ spacenews.com (pristup 15. srpnja 2022).

Linda Herridge (22. studenoga 2021.), „NASA’s DART Spacecraft Secured In Payload Fairing, Flight Readiness Review Complete,“ blogs.nasa.gov (pristup 15. srpnja 2022).

Anonymus (22. studenoga 2021.), „Nasa Is Launching An Asteroid-Smashing Spacecraft Today And It’s Powered By An Ion Drive,“ futurism.com (pristup 15. srpnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.