kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Evo što je Hubble otkrio u trogoišnjem istraživanju mladih zvijezda
Svemir

Evo što je Hubble otkrio u trogoišnjem istraživanju mladih zvijezda

Fotografija globularnog skupa NGC 6544. Zasluget: ESA/Hubble & NASA, W. Lewin, F. R. Ferraro.
objavljeno

Nakon trogodišnjeg detaljnog istraživanja mladih zvijezda pomoću NASA-inog Svemirskog teleskopa Hubble, znanstvena zajednica svjedoči otvaranju novog poglavlja u razumijevanju svemira. U sklopu jednog od najobuhvatnijih i najambicioznijih projekata u povijesti korištenja Hubble teleskopa, tim znanstvenika prikupio je informacije o gotovo 500 zvijezda. Ovaj napor omogućio je produbljeni uvid u procese formiranja, evolucije i međudjelovanja zvijezda sa svojom okolinom.

Projekt ULLYSES

Ovo iznimno istraživanje, poznato pod imenom ULLYSES (Ultraviolet Legacy Library of Young Stars as Essential Standards), zaključeno je u prosincu 2023. Rezultati su bogat skup spektroskopskih podataka, dobivenih u ultraljubičastom spektru, koji će astronomi analizirati u narednim desetljećima. S obzirom na to da se ultraljubičasta svjetlost može detektirati samo iz svemira, Hubble ostaje jedinstven alat za ovakav tip istraživanja.

Julia Roman-Duval, voditeljica implementacije projekta ULLYSES u Institutu za znanost svemirskog teleskopa (STScI) u Baltimoreu, Maryland, ističe: “Projekt ULLYSES ima potencijal revolucionarizirati cijelo polje astrofizike, od istraživanja egzoplaneta do utjecaja masivnih zvijezda na evoluciju galaksija, pa sve do boljeg razumijevanja najranijih etapa razvoja svemira. Očekujemo da će podaci prikupljeni tijekom ovog programa pronaći primjenu u mnogim budućim istraživanjima čija se područja trenutačno ni ne mogu predvidjeti.”


Tijekom projekta ULLYSES analizirano je 220 zvijezda, čiji su podaci nadopunjeni informacijama o dodatnih 275 zvijezda iz Hubbleova arhiva. Istraživanje je obogatilo i korištenje podataka s nekih od najvećih teleskopa na Zemlji i svemirskih teleskopa specijaliziranih za rendgenske zrake. Skupljene spektre zvijezda otkrivaju informacije o temperaturi, kemijskom sastavu i rotaciji svake pojedine zvijezde. Poseban fokus stavljen je na super vruće, masivne, plave zvijezde, koje su milijun puta sjajnije od Sunca i emitiraju intenzivno ultraljubičasto svjetlo, detektibilno pomoću Hubblea. Njihovi spektri pružaju ključne informacije o brzini i moći njihovih vjetrova, koji imaju ključnu ulogu u evoluciji galaksija, obogaćujući ih elementima nužnima za život.

Proučavanje razčlićitih zvijezda

Projekt ULLYSES također je usmjeren na proučavanje plavih zvijezda u galaksijama siromašnim elementima težim od helija i vodika, sličnim onima u ranim fazama svemira. “Opservacije ULLYSES-a ključne su za razumijevanje prvih zvijezda i njihovih vjetrova, te njihovog utjecaja na evoluciju mladih domaćih galaksija,” napomenula je Roman-Duval. Drugim dijelom projekta obuhvaćene su mlade zvijezde manje masivne od Sunca, koje, unatoč nižim temperaturama i crvenijem svjetlu, u ranoj fazi svog razvoja emitiraju snažnu visokoenergetsku radijaciju, uključujući ultraljubičasto svjetlo i rendgenske zrake. Takve zvijezde u procesu rasta akumuliraju materijal iz svoje okoline, formirajući diskove od prašine i plina.

Spektroskopski podaci Hubblea otkrivaju detalje o procesu stjecanja mase zvijezda, uključujući utjecaj tog procesa na okolni planetarni disk i bližu okolinu. Intenzivno ultraljubičasto svjetlo mladih zvijezda igra važnu ulogu u evoluciji tih diskova i formiranju planeta, kao i u određivanju uvjeta pogodnih za nastanjivost novih planeta. Zvijezde na meti nalaze se u bliskim područjima stelarne formacije unutar naše galaksije, Mliječnog puta.

Ideja za projekt ULLYSES potekla je od stručnog povjerenstva s namjerom korištenja Hubblea za stvaranje trajnog skupa opservacija zvijezda. “ULLYSES je zamišljen kao program koji koristi Hubbleove osjetljive spektrografe. No, obogaćen je koordiniranim i dodatnim promatranjima vođenima od strane znanstvene zajednice, koristeći opreme s tla i iz svemira,” objasnila je Roman-Duval. “Ovako širok opseg omogućava detaljno istraživanje života zvijezda i pruža bogatiji uvid u njihova svojstva i utjecaj na okolinu.”

Kao dio nastojanja da se iskoristi puni potencijal prikupljenih spektroskopskih podataka, STScI organizirao je radionicu ULLYSES od 11. do 14. ožujka, označavajući početak nove ere istraživanja mladih zvijezda. Radionica je zamišljena kao platforma za suradnju unutar astronomske zajednice, potičući razmjenu ideja i unaprjeđenje tekućih analiza. Ovaj skup predstavlja važan korak u maksimalnom iskorištavanju ovog dragocjenog spektralnog naslijeđa, ostvarujući ciljeve projekta ULLYSES.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.