kozmos.hr
Astronomija

Entropija bi mogla biti ključna za nastanjivost planeta

Znanstvenici preispituju navodna otkrića takozvanih egzomjeseca u Mliječnom putu
objavljeno

Nedavna studija koju je proveo Luigi Petraccone, istaknuti znanstvenik s područja kemije na Sveučilištu u Napulju, Italija, donosi revolucionarnu ideju u astrobiologiji. U radu objavljenom u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Petraccone istražuje koncept “planetarne proizvodnje entropije” (na Engleskom planetary entropy production ili PEP) kao faktora od vitalne važnosti za nastanjivost planeta.

Pored osnovnih zahtjeva za vodu, toplinu i hranu, Petraccone naglašava ulogu entropije u podržavanju i razvoju složenog života na planetima. Entropija u fizici definira se kao “termodinamička količina koja predstavlja nedostupnost toplinske energije sustava za pretvorbu u mehanički rad.” Drugi zakon termodinamike navodi da entropija u svemiru generalno raste, a sustavi teže većem stupnju neuređenosti.

Visoka razina entropije u biosferi, prema Petracconeovoj teoriji, ključna je za razvoj kompleksnih životnih oblika. Živa bića, koja su visoko organizirana sustava, zahtijevaju stalni unos energije kako bi održala nisku razinu entropije, a istovremeno proizvode otpad i gube energiju, što dovodi do povećanja entropije.


Petraccone u svom radu objašnjava kako planetarne proizvodnje entropije igra ulogu u procjeni sposobnosti planeta za podržavanje života. Njegova teorija sugerira da planete s većom planetarnom proizvodnjom entropije imaju veću vjerojatnost za podržavanje složenih i dinamičnih oblika života. Nadalje, analiza lokacije planeta unutar nastanjive zone oko zvijezde (na Engleskom Circumstellar Habitable Zone CHZ) i njihovog termodinamičkog okruženja pruža dodatne uvide u njihovu potencijalnu nastanjivost.

Posebno interesantni su “Hycean” svjetovi – planeti s oceanima tekuće vode i atmosferama bogatim vodikom. Takvi planeti, s termodinamičkim svojstvima sličnim Zemlji, prema Petracconeovoj teoriji, mogu biti idealni kandidati za potragu za životom.

Ovo istraživanje otvara nove perspektive u identifikaciji i odabiru potencijalno nastanjivih egzoplaneta. Korištenje PEP-a i koncepcija entropijske nastanjive zone (EHZ) kao alata u procjeni, omogućava znanstvenicima da usmjere resurse na najperspektivnije kandidate za podršku životu, bez detaljnih pretpostavki o atmosferskim uvjetima ili kemijskom sastavu planeta.

Ovo otkriće ne samo da proširuje naše razumijevanje potrebnih uvjeta za život na drugim planetima, već i naglašava važnost entropije kao ključnog faktora u astrobiološkim istraživanjima i potrazi za izvanzemaljskim životom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.