kozmos.hr
Znanost

Enigmatski infrazvučni signali detektirani u stratosferi

Zemljina atmosfera. Izvor: NASA.
objavljeno

U iznenađujućem razvoju događaja, istraživači Američkog Odjela za energetiku prijavili su neidentificirani infrazvučni signal u Zemljinoj stratosferi. Izvor ovih zbunjujućih signala ostaje nejasan. Daniel Bowman, glavni znanstvenik u Sandia National Laboratories, rekao je: “U stratosferi smo pronašli tajanstvene infrazvučne signale koji se pojavljuju nekoliko puta na sat tijekom nekih letova, ali njihov izvor je potpuno nepoznat.”

Korištenje planetarnih akustika

Bowman, stručnjak za infrazvuk i vlasnik jedinstvenog patenta za infrazvučni senzor, koristi ove tehnologije u ekstremnim okruženjima, uključujući stratosferu, kako bi istražio širok spektar planetarnih akustika. Prema Debriefu, stratosfera, uglavnom nedirnuta prolaskom zrakoplova i uživajući u mirnim uvjetima, pokazuje se idealnom za postavljanje mikrofona pričvršćenih na visokoletne balone. Ova postava omogućuje znanstvenicima detekciju širokog spektra prirodnih zvukova, od kretanja oceanskog vala do meteoroloških događaja.

Neobični infrazvučni signali u stratosferi

Bowman i njegov tim detektirali su neobične infrazvučne signale koristeći ekonomične, solarno pogonjene balone punjene toplim zrakom koji potječu iz stratosfere naše planete. “Naši baloni su u osnovi goleme plastične vreće s malo ugljenog praha unutra,” rekao je Bowman.


Ti materijali, dostupni u većini trgovina s hardverom, čine balone tamnima. “Kada sunčeva svjetlost pogodi tamne balone, zrak unutra se zagrijava i postiže uzgon, podižući balone na visinu preko 20 km (66 000 stopa),” objasnio je Bowman.

Praćenje balona i prikupljanje podataka

Ti baloni nose mikrobarometre za detekciju niskofrekventnog zvuka i prate se putem GPS-a tijekom njihovog putovanja na velikim visinama. Ekonomična izgradnja i jednostavno postavljanje ovih balona omogućuju česte lansiranja i opsežno prikupljanje podataka.

Buduće primjene i razotkrivanje misterija

Bowman je sugerirao da bi slični solarno pogonjeni baloni mogli biti postavljeni na drugim planetima, potencijalno proučavajući seizmičke događaje na Veneri. No, izvor tajanstvene infrazvučne buke ostaje nepoznat, što zahtijeva daljnje istraživanje i prikupljanje podataka. Bowman je ove nalaze prezentirao na 184. sastanku Akustičkog društva Amerike u Chicagu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.