kozmos.hr
Astronomija

Dva Najnaprednija Teleskopa Ostaju Neaktivna Nakon Kibernetskog Napada

NOIRLab ilustracija
objavljeno

Nekoliko tjedana nakon što su znanstvenici iz Američke Nacionalne Zaklade za Znanost (NSF) otkrili kibernetski incident, nekoliko teleskopa ostaje izvan funkcije.

Teleskop Gemini North na Havajima te teleskop Gemini South u Čileu, kao i nekoliko manjih teleskopa na planinama Cerro Tololo u Čileu, privremeno su zatvoreni iz “prekomjerne opreznosti”. Trenutno nema službenih informacija o njihovom ponovnom puštanju u rad.

Prvog kolovoza, IT odjel NSF-ovog NOIRLab-a primijetio je neobične aktivnosti na mreži, što je rezultiralo odlukom o prekidu rada njihovih impresivnih teleskopa promjera 8,1 metar smještenih na havajskom Maunakea.

Južna inačica teleskopa u Čileanskim Andama već je bila pripremljena za redovito održavanje te nije zahtijevala dodatne mjere.

Iako nije posve jasno koja je bila potencijalna opasnost za teleskope, ovaj incident naglašava koliko je znanstvena istraživanja dragocjena i kako astronomske ustanove imaju godišnje proračune koji lako dosežu milijune.

Svaki dan neaktivnosti ovih ustanova predstavlja velik trošak znanstvenoj zajednici, ne samo financijski, već i u izgubljenim podacima.


Studije u astronomiji često ovise o preciznoj koordinaciji, tako da takvi prekidi mogu ozbiljno ugroziti istraživačke projekte ako se propuste ključni vremenski periodi za opservacije.

Iako je ovo jedan od prvih slučajeva kada je znanstvena ustanova postala meta ransomwarea, slični napadi na astronomske objekte nisu novost.

U listopadu 2022., napadači su pristupili opservatoriju Atacama Large Millimeter Array u Čileu, što je rezultiralo višemjesečnom neaktivnošću koja je koštala približno 250.000 američkih dolara dnevno.

Kao pretpostavljeno, cilj ovog “posebno sofisticiranog” upada bio je iznuđivanje novca od konzorcija koji upravlja opservatorijem.

Godinama prije, neautorizirani Raspberry Pi omogućio je nezakonit pristup NASA-inom Deep Space Networku, što je dovelo do mjera opreza od strane Johnson Space Centra.

S rastom i složenošću znanstvene infrastrukture za proučavanje svemira te širenjem projekata, bit će potrebna veća ulaganja u zaštitu ključnih IT sustava kako bi se suprotstavili sve naprednijim kibernetskim napadima.

Trenutno nema službene informacije o uzroku nedavnog incidenta u NOIRLabu.

“Postoji mogućnost da napadač nije bio svjestan da cilja na opservatorij,” istaknuo je umirovljeni voditelj NSF Cybersecurity Center of Excellence, Von Welch, u razgovoru za Science Magazine s Celinom Zhao i Tanvijem Dutta Guptom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.