kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Četiri sunčeve baklje istovremeno eruptirale u ‘super’ eksploziji — moguće posljedice na Zemlji?
Svemir

Četiri sunčeve baklje istovremeno eruptirale u ‘super’ eksploziji — moguće posljedice na Zemlji?

Četiri sunčeve baklje eruptirale su gotovo istovremeno iz četiri odvojene regije Sunca 23. travnja. (Fotografija: NASA/SDO/AIA)
objavljeno

Rano ujutro u utorak, 23. travnja, svjedočili smo gotovo istodobnom izbijanju četiri sunčeve baklje sa Sunčeve površine, pri čemu postoji značajna vjerojatnost da je jedna od tih erupcija pokrenula solarnu oluju usmjerenu prema našem planetu.


Ovaj iznimno rijedak događaj, opisan kao “četverostruka” sunčeva baklja, odigrao se gotovo istovremeno na četiri različite lokacije Sunčeve površine. Ove međusobno povezane erupcije mogle bi imati za posljedicu solarnu oluju koja bi uskoro mogla pogoditi Zemlju. Erupcije su započele oko 7:00 ujutro po srednjoeuropskom ljetnom vremenu (CEST) u utorak, 23. travnja, a dokumentirao ih je NASA-in Opservatorij za solarnu dinamiku. Erupcije su se dogodile iz tri Sunčeve pjege i jedne velike magnetske niti – petlje plazme suspendirane iznad površine Sunca, koje su bile smještene između tih tamnih regija. Eksplozije su se dogodile na udaljenostima od stotina tisuća kilometara, pri čemu je zahvaćeno područje pokrivalo otprilike trećinu sunčeve površine okrenute prema Zemlji.


Ovaj simultani fenomen bio je dio rijetkog događaja tijekom kojeg se više sunčevih pjega ili filamenata povezuje velikim magnetskim poljskim lukovima iznad površine Sunca. Kada jedna od ovih struktura eruptira, ostale često slijede u brzom nizu. Dok se obično javljaju samo dvije povezane erupcije koje variraju u intenzitetu od manjih do X-klase – najjače kategorije sunčevih erupcija, ovaj put dogodile su se četiri povezane erupcije, što predstavlja značajno jači i rjeđi fenomen. Trenutno nije moguće precizno odrediti ukupnu snagu ovih erupcija, ali obim zahvaćenih sunčevih pjega upućuje na to da bi “barem neki dijelovi izbačenog materijala mogli biti usmjereni prema Zemlji,” prema izvještajima sa Spaceweather.com.

Ostaci ovih erupcija, vjerojatno uključujući masivni oblak plazme i radijacije poznat kao koronalno izbacivanje mase (engl. coronal mass ejection – CME), moglo bi pogoditi Zemlju u nadolazećim danima, potencijalno uzrokujući živopisne aurore na magnetskim polovima. Ove godine već je zabilježeno nekoliko sličnih događaja, uključujući dva izbijanja u siječnju i par X-klase erupcija u ožujku. Sunčeve erupcije ovog tipa su češće tijekom ili blizu vrhunca solarnog maksimuma, najaktivnijeg razdoblja Sunčevog otprilike 11-godišnjeg ciklusa, prema studiji iz 2022. godine koja je analizirala podatke prikupljene tijekom gotovo četiri desetljeća. Prema nekim istraživanjima, vrhunac ovog ciklusa možda je već započeo, gotovo godinu dana ranije nego što je bilo očekivano.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.