kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Carringtonov događaj: 10 činjenica o najvećoj solarnoj oluji u povijestiaj
Svemir

Carringtonov događaj: 10 činjenica o najvećoj solarnoj oluji u povijestiaj

Ilustracija Carringtonov događaja.
objavljeno

Jeste li ikad čuli za takozvani Carringtonov događaj? Znate li što je to bilo, kada se dogodilo? Ako je odgovor ne, a želite saznati više o najvećoj solarnoj oluji koja je utjecala na naš planet, nastavite čitati.


Sunčeve erupcije, najmoćnije eksplozije u našem solarnom sustavu, su žestoki naleti plazme i zračenja povezani sa sunčevim pjegama, kako ih opisuje NASA. Kada se na suncu nakupi magnetska energija i iznenada se oslobodi, dolazi do sunčevih erupcija.

Često se događa da sunčeve erupcije podudaraju s oslobađanjem ogromnih mjehurića solarnog materijala koji se nazivaju Sunčevo koronalno izbacivanje mase (na Engleskom Coronal Mass Ejections, ili CME). Ti izbačaji mogu sadržavati milijarde tona plazme – električki nabijeni oblaci čestica – koji mogu putovati nevjerojatnom brzinom od milijuna kilometara na sat, kako izvještava NASA.

Prema Live Science-u, tijekom istraživanja iz 2021. godine, znanstvenici su izračunali da je zračenje iz Carringtonove erupcije vjerojatno imalo oko 4 X 10^32 erga energije, što odgovara približno 10 milijardi nuklearnih bombi od 1 megatona. Znanstvenici su procijenili da je CME događaja vjerojatno sadržavao oko 3 X 10^32 erga kinetičke energije.


Carringtonov događaj: 10 činjenica o najvećoj solarnoj oluji

Godine 1859. Zemlja je doživjela najmoćniju solarnu oluju u zabilježenoj povijesti, poznatu kao Carringtonov događaj. Ovaj članak istražuje izvanredne detalje ovog nevjerojatnog događaja, od njegovog otkrića do potencijalnih posljedica ako bi se slična oluja dogodila danas.

Richard Carringtonova promatranja

2 rujna 1859. godine, amaterski astronom Richard Carrington promatrao je niz intenzivnih sunčevih erupcija na površini sunca. Te erupcije pokrenule su snažnu geomagnetsku oluju koja danas nosi njegovo ime.

Aurora Borealis: Spektakularna svjetlosna predstava

Carringtonov događaj proizveo je očaravajuće auroralne prikaze, vidljive čak i na jugu, u Karibima i Havajima. Svjedoci su izvijestili da su mogli čitati novine samo uz svjetlost aure, ističući iznimnu svjetlinu ove prirodne pojave.

Globalni poremećaji telegrafa: Svijet u šoku

Geomagnetska oluja uzrokovana Carringtonovim događajem izazvala je kaos u telegrafskim mrežama diljem svijeta. Operateri su dobivali električne šokove, telegrafski papir se zapalio, a neki telegrafski sustavi nastavili su raditi čak i nakon što su odspojeni od svojih izvora energije.

Znanost iza oluje: Koronalne mase izbačene iz sunca

Carringtonov događaj uzrokovao je ogromnu koronalnu masu izbačenu iz sunca (CME). Ovaj CME poslao je mlaz nabijenih čestica i plazme prema Zemlji, što je rezultiralo snažnom geomagnetskom olujom koja je poremetila Zemljino magnetsko polje.

Brzina solarne oluje: Rekordna brzina

CME koji je pokrenuo Carringtonov događaj putovao je nevjerojatnom brzinom, dosegnuvši Zemlju za samo 17,6 sati. To je znatno brže od tipičnog CME-a, koji može potrajati od dva do četiri dana da stigne do našeg planeta.

Utjecaj na moderno društvo: Sablasna perspektiva

Ako bi se danas dogodila solarna oluja poput Carringtonovog događaja, posljedice bi bile mnogo ozbiljnije. Naš moderni, međusobno povezan svijet uvelike ovisi o tehnologiji i električnim sustavima, koji bi bili izuzetno ranjivi na snažnu geomagnetsku oluju.

Potencijalna šteta: Električne mreže i sateliti u opasnosti

Događaj sličan Carringtonovu danas bi mogao izazvati raširene nestanke električne energije, što bi onemogućilo komunikacijske mreže i GPS sustave. Sateliti, na koje se oslanja kontrola zračnog prometa, bili bi ozbiljno pogođeni, što bi stvorilo lanac kvarova koji bi opustošio našu svakodnevicu.


Ekonomska cijena: Katastrofa vrijedna više bilijuna dolara

Potencijalna ekonomska šteta od Carringtonovog događaja u modernom dobu je zapanjujuća. Procjene sugeriraju da bi troškovi u prvoj godini mogli doseći čak 2 bilijuna dolara, a oporavak bi trajao od četiri do deset godina.

Priprema i ublažavanje: Izbjegavanje katastrofe

Vlade i organizacije diljem svijeta rade na poboljšanju našeg razumijevanja svemirskog vremena i razvoju strategija za ublažavanje njegovih učinaka kako bi se smanjio potencijalni utjecaj buduće solarne oluje na razini Carringtonovog događaja. To uključuje razvoj sustava ranog upozorenja i ojačavanje infrastrukture kako bi bolje podnijela udar snažne geomagnetske oluje.

Poučak iz prošlosti: Carringtonov događaj kao opomena

Carringtonov događaj služi kao opomena o snazi sunca i potencijalnim posljedicama ekstremnih svemirskih vremenskih uvjeta. Proučavanjem ovog povijesnog događaja možemo se bolje pripremiti za buduće solarne oluje i zaštititi naše moderno društvo od potencijalno razornih posljedica sličnog događaja.

Trajni utjecaj Carringtonovog događaja

Carringtonov događaj ostaje najmoćnija solarna oluja u zabilježenoj povijesti, ostavljajući trajan dojam na znanstvenu zajednicu i javnu maštu. Razumijevanjem detalja ovog izvanrednog događaja, istraživači mogu bolje pripremiti i potencijalno ublažiti utjecaj budućih solarnih oluja na naš sve više tehnološki ovisan svijet.

Trajni utjecaj Carringtonovog događaja ne samo da ističe važnost proučavanja solarne aktivnosti, već i naglašava potrebu za ulaganjem u infrastrukturu i tehnologiju sposobnu izdržati potencijalne geomagnetske poremećaje. Kako naša ovisnost o električnim i komunikacijskim sustavima nastavlja rasti, tako raste i hitnost zaštite tih ključnih mreža od potencijalno razornih posljedica solarne oluje slične veličine.

Carringtonov događaj i njegov trajni utjecaj upozoravaju nas na važnost kontinuiranog istraživanja i razvoja kako bismo se bolje pripremili i zaštitili našu infrastrukturu i tehnologiju od prijetnji koje dolaze iz svemira. Kroz proučavanje prošlih događaja poput ovoga, možemo naučiti lekcije koje će nam pomoći u zaštiti našeg modernog društva i ublažavanju rizika od sličnih budućih događaja, osiguravajući sigurnost i stabilnost našeg načina života.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.