kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Booster koji će udariti u Mjesec 4. ožujka ipak ne pripada SpaceX Falconu 9
Svemir

Booster koji će udariti u Mjesec 4. ožujka ipak ne pripada SpaceX Falconu 9

Zemlja i Mjesec. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Zaostali booster izvan kontrole koja se sprema udariti u Mjesec, ipak ne pripada SpaceX Falconu 9, smatraju astronomi u najnovijem izvješću.

Ne radi se o boosteru SpaceX Falcona 9 na kojem je lansiran satelit DSCOVR

Raketna faza koja bi trebala udariti u Mjesec 4. ožujka možda ipak nije SpaceX-ova. Astronom zaslužan za otkrivanje nadolazećeg sudara, Bill Gray, objavio je u subotu (12. veljače) da je pogriješio u identifikaciji rakete kao boostera SpaceX Falcona 9 na kojem je lansiran satelit DSCOVR (eng. Deep Space Climate Observatory) 2015. godine.

Umjesto toga, Grey sugerira da bi se moglo raditi o dijelu rakete Long March 3C koja je lansirala kinesku misiju Chang’e 5-T1 na Mjesec u listopadu 2014. Ova svemirska letjelica bila je prethodnica Chang’e 5, misije iz 2020. koja je vratila robotski lunarni uzorak.

Gray upravlja softverom Projekta Pluton koji služi za praćenje objekata blizu Zemlje, a na svojoj web stranici postavio je obavijest o ispravci ranijeg navoda u subotu (12. veljače). To je učinio nakon što je primio podatke od inženjera u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL), Jona Giorginija.

“On [Giorgini] je pisao Grayu u subotu ujutro objašnjavajući da putanja svemirske letjelice DSCOVR nije išla prema Mjeseca i da bi stoga bilo malo čudno da je booster zalutao tako daleko da bi došlo do sudara”, napisao je Eric Berger koji je prvi prijavio zalutali booster prije nekoliko tjedana.

Gray je na svojoj web stranici objasnio zašto vjeruje da je pogriješio u identifikaciji. “Potaknut Jonovom e-poštom, iskopao sam u svoju arhivu kako bih se podsjetio zašto sam prvobitno identificirao objekt kao DSCOVR-ov booster od prije sedam godina.” napisao je Grey.

Objekt pod nazivom WE0913A

Gray je koristio podatke iz Catalina Sky Survey koji obično prati objekte blizu Zemlje kako bi procijenio razinu prijetnje. Catalina je pronašla objekt otprilike mjesec dana nakon lansiranja DSCOVR-a. Objekt je dobio naziv WE0913A, a isprve se smatralo da se radi o prirodnom objektu.

“Ubrzo nakon toga, astronom iz Brazila primijetio je da objekt kruži oko Zemlje, a ne oko Sunca, sugerirajući da se ne radi o prirodnom objektu”, dodaje Gray. Gray i drugi istraživači zatim su otkrili da je WE0913A prošao pored Mjeseca dva dana nakon lansiranja DSCOVR-a.

“Ja i drugi prihvatili smo identifikaciju s booster fazom Falcona 9 kao ispravnu. Objekt je imao svjetlinu otprilike kakvu bismo očekivali, a pojavio se u očekivano vrijeme i kretao u razumnoj orbiti”, nastavlja Gray.

“No svejedno, gledajući unatrag, trebao sam obratiti pozornost na neke neobične aspekte vezane uz orbitu WE0913A. Na najvišoj točki, objekt bi se nalazio blizu Mjesečeve orbite, a na najnižoj (perigej), oko trećine te udaljenosti. Perigej se činio pomalo previsokim.”

Neobična putanja

Isprve je Grey mislio da bi ove varijacije mogle biti posljedica curenja ostatka goriva, što je vrlo često u zaostalim fazama raketa. Međutim, takva promjena u putanji DISCOVR-a zahtijevala bi neobičnu veliku količinu goriva. “U to vrijeme nisam imao podatke o putanji DSCOVR-a, a prelet blizu Mjeseca činio se prilično vjerojatnim jer svemirske letjelice često koriste takve prelete kako bi prilagodile svoje orbite”, smatra Gray.

No, nakon što je primio spomenuti e-mail, Gray je pretražio zapise objekata koji su lansirani prije ožujka 2015., a da pritom postižu “visoku orbitu koja prolazi pored Mjeseca”. To ga je dovelo do Chang’e 5 T1, ali dokazi još uvijek nisu u potpunosti uvjerljivi i temelje se na projekciji njegove orbite. Jonathan McDowell, astrofizičar u Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku koji obično prati svemirske objekte i svemirsko smeće, slaže se postavljenom tezom. “McDowell je također poslao orbitalne elemente za Amaterski radio cubesat, koji je pritom dijelio vožnju s boosterom, i njihove putanje se podudaraju”, napisao je Gray, dodajući “U određenom smislu, ovo je ‘indirektan’ dokaz, ali smatram da se radi o prilično uvjerljivom dokazu.”

Kina uputila kritike Elonu Masku nakon što je njegov satelit ugrozio Kinesku svemirsku postaju

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Starr M. (14. veljače 2022.), The Thing About to Crash Into The Moon May Not Be a SpaceX Rocket After All, Sciencealert.com (pristup 14. veljače 2022.)

Howell E. (14. veljače 2022.), The out-of-control rocket about to hit the moon is not a SpaceX Falcon 9, astronomers now say: report, Space.com (pristup 14. veljače 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube