kozmos.hr
Svemir

10 stvari koje vjerojatno niste znali o površini Mjeseca

objavljeno

Mjesečeva površina obilježena je kraterima koji su posljedica udara asteorida. Budući da nema vremenskih utjecaja, krateri su ostali netaknuti.

Mjesec je najistaknutiji astronomski objekt koji se može uočiti na noćnom nebu. Više mjesečevih mjena tisućljećima je pomagalo i vodilo čovječanstvo. U određenim kulturama i religijama kalendarski mjeseci jednaki su vremenu potrebnom za prelazak s jednog punog mjeseca na sljedeći. Drevne civilizacije uvelike su ovisile o Mjesecu i njegovim fazama. Neki su ga čak i štovali kao svog krajnjeg boga. Na primjer, pojedinci koji slijede hinduizam vjeruju da je dan Purnime  dan kada se puni mjesec pojavljuje na noćnom nebu. Ova posebna noć također je povezana s dobrim i zlim duhovima. Mjesec općenito igra značajnu ulogu u hinduizmu, a ljudi ga još uvijek smatraju velikim dijelom svog života.

Izlazak sunca na Središnjim planinskim vrhovima kratera Tycho. Izvor: NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiterm

Štoviše, mjesečeve faze i njegova orbita ostaju misterija za mnoge stručnjake. Na primjer, mjesec uvijek otkriva isto lice jer s planeta Zemlje možemo vidjeti samo jednu stranu. To se događa jer treba oko 27,3 dana da se okrene oko svoje osi i okruži Zemlju.


Mjesečeva površina u osnovi je prekrivena beživotnim vulkanima, udarnim kraterima i tokovima lave.

Izvor: Pinterest

Slijedi deset neobičnih, ali fascinantnih činjenica u vezi mjesečeve površine. 

1. Jedna od novijih teorija sugerira da je Mjesec nastao kad je masivni sudar otkinuo komadić Zemlje; taj se određeni dio na kraju pretvorio u mjesec.

2. Mjesečeva površina označena je kraterima koje su razvili udari asteroida prije više milijuna godina. Budući da nema vremenskih prilika, krateri se nisu raspali.

3. Znanstvenici su na površini Mjeseca otkrili tragove vode koja možda potjeće iz dubokog podzemlja. Štoviše, otkrili su i brojne jame u koje bi se mogli smjestiti i skloniti ljudske posade.

4. U blizini kratera Engel’gardt na Mjesecu nalazi se planina koja je otprilike 2 kilometra viša od Mount Everesta.

5. Mjesečeve su planine prilično drevne u usporedbi sa Zemljinima. One su ono što je ostalo od gigantskih utisaka u Mjesečevu mladom životu. Ti su utisci ostavili ogromne unutarnje kratere okružene velikim obodima koji će kasnije postati planinski lanci.

6. Astronauti su vratili oko 382 kilograma mjesečevog tla na Zemlju uz pomoć Apolla i sovjetskih misija. Prema izvješćima, tlo je nastalo kontinuiranim napadom mikrometeorita na Mjesec u posljednjih 4,5 milijardi godina.

7. Galileo Galilei je prije oko 400 godina prvi put u povijesti usmjerio masivni teleskop na Mjesec. Otkrio je da mjesec nije tako gladak kao što se činilo sa Zemlje. Njegova je površina ostavljala dojam kanjona, polja i planina. Štoviše, Galilejevo otkriće natjeralo ga je da traži nesavršenosti na drugim objektima na noćnom nebu.


8. Oko 83% Mjesečeve kore izrađeno je od silikatnih stijena koje se nazivaju anortoziti.

9. Mjesečevo gorje nema vidljivih nabora u svojim ravnicama. Gorje ima niske i zaobljene profile koji nalikuju najstarijim planinama na Zemlji.

10. Štoviše, veći dio Mjesečeve površine prekriven je finim tlom. Gornji slojevi površine su prodorni i sastoje se od slabo nabijene prašine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.