kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Blue Origin ponovno leti u svemir, uključujući najstarijeg astronauta
Svemir

Blue Origin ponovno leti u svemir, uključujući najstarijeg astronauta

Blue Origin ponovno leti u svemir. Zasluge: Blue Origins.
objavljeno

Nakon gotovo dvogodišnje stanke, Blue Origin je u nedjelju lansirao avanturiste u svemir, uključujući bivšeg pilota zračnih snaga kojem je desetljećima ranije uskraćena prilika da postane prvi crni astronaut Sjedinjenih Američkih Država. Bio je to prvi let s posadom za poduzeće u vlasništvu i osnivanju milijardera iz Amazona, Jeffa Bezosa, nakon što je raketna nezgoda 2022. godine ostavila Virgin Galactic kao jedinog operatera na novom tržištu suborbitalnog turizma.

Šest osoba, uključujući kipara Eda Dwighta, lansirano je oko 09:36 po lokalnom vremenu (1436 GMT) s baze Launch Site One u zapadnom Teksasu, kako je prikazano u prijenosu uživo. Dwight, koji je 1960-ih bio na putu da postane prvi NASA-in astronaut druge boje kože prije nego što je kontroverzno odbijen, postao je najstarija osoba koja je ikad otišla u svemir sa svojih 90 godina, 8 mjeseci i 10 dana.

“Ovo je iskustvo koje mijenja život, svi to trebaju doživjeti,” izjavio je Dwight nakon leta. “Mislio sam da mi to stvarno ne treba u životu,” dodao je, prisjećajući se svog izostavljanja iz astronautskog korpusa, što je bilo njegovo prvo iskustvo s neuspjehom kao mladog čovjeka. “Ali lagao sam,” rekao je uz srdačan smijeh.


Misija NS-25 bila je sedmi ljudski let za Blue Origin, koji kratke izlete na suborbitalnom vozilu New Shepard vidi kao korak prema većim ambicijama, uključujući razvoj teške rakete i lunarnog landera. Uključujući posadu u nedjelju, tvrtka je letjela s 37 ljudi na New Shepardu—a malom, potpuno iskoristivom raketnom sustavu nazvanom po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Putovanje u svemir nije mala stvar

Program je naišao na prepreku kada je raketa New Shepard planula ubrzo nakon lansiranja 12. rujna 2022., iako je nekontrolirana kapsula sigurno izbačena. Savezna istraga otkrila je da je pregrijavanje mlaznice motora bilo uzrok problema. Blue Origin je poduzeo korektivne mjere i proveo uspješno lansiranje bez posade u prosincu 2023., otvarajući put za misiju u nedjelju.

Nakon lansiranja, elegantna i prostrana kapsula odvojila se od pojačivača, koji proizvodi nulte emisije ugljika, a raketni pojačivač je izveo precizno vertikalno slijetanje. Dok je svemirski brod letio iznad Karmanove linije, međunarodno priznatog svemirskog graničnika na 100 kilometara iznad razine mora, putnici su imali priliku diviti se zakrivljenosti Zemlje i otkopčati sigurnosne pojaseve kako bi lebdjeli ili se kotrljali tijekom nekoliko minuta bestežinskog stanja.

Kapsula je zatim ponovno ušla u atmosferu, aktivirajući svoje padobrane za slijetanje u pustinju u oblaku pijeska. Međutim, jedan od tri padobrana nije se potpuno otvorio, što je možda rezultiralo tvrđim slijetanjem od očekivanog. Glasnogovornik Blue Origina naglasio je da je njihov sustav dizajniran s višestrukim sigurnosnim mjerama. “Kapsula je dizajnirana za sigurno slijetanje s jednim padobranom. Ukupna misija bila je uspješna, i svi naši astronauti su sretni što su se vratili.”

11 minuta svemira

Sveukupno, misija je trajala oko 11 minuta. Sam Bezos bio je na prvom letu s posadom 2021. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, William Shatner iz “Zvjezdanih staza” spojio je znanstvenu fantastiku i stvarnost kada je postao najstariji astronaut na svijetu u dobi od 90 godina, desetljećima nakon što je prvi put igrao putnika u svemiru. Dwight, koji je u vrijeme svog leta bio gotovo dva mjeseca stariji od Shatnera, postao je drugi devedesetogodišnjak koji je putovao u svemir.


Astronaut John Glenn ostaje najstariji koji je orbitirao planetom, postigavši to 1998. godine u dobi od 77 godina na svemirskom shuttleu Discovery. Misija u nedjelju konačno je dala Dwightu priliku koja mu je uskraćena desetljećima ranije. Bio je elitni probni pilot kada ga je predsjednik John F. Kennedy imenovao u visoko konkurentan program Zračnih snaga, poznat kao put prema astronautskom korpusu, ali na kraju nije bio odabran. Napustio je vojsku 1966. godine, navodeći kao razlog pritiske rasne politike, prije nego što je posvetio svoj život pripovijedanju crnačke povijesti kroz kiparstvo. Njegova umjetnost, izložena diljem zemlje, uključuje ikonične figure poput Martina Luthera Kinga Jr., Fredericka Douglassa, Harriet Tubman i drugih.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.