kozmos.hr
Astronomija

Astronomi snimili egzoplanet udaljen 400 svjetlosnih godina

Egzoplanet 2M0437b. Izvor: Subaru Teleskop i Gaidos, et al. (2021).
objavljeno

Znanstvenici su napravili snimku mladog egzoplaneta koji je nastao prije ne više od pet milijuna godina i još uvijek je izuzetno vruć.

Tim znanstvenika predvođen Sveučilištem Hawaii u Manoi (SAD) objavio je otkriće novog kandidata za egzoplanet putem izravnog promatranja. Udaljeni planet pripada tzv. super-Jupiterima, međutim riječ je o tri do pet puta masivnijem tijelu od najvećeg planeta našeg Sunčevog sustava – Jupitera. Prema astronomima, njegova svojstva ne uklapaju se u trenutne modele formiranja planeta.

Znanstvenici izravno snimili jednog od najmlađih kandidata za egzoplanete dosad

Metoda neposrednog promatranja

Metoda izravnog promatranja egzoplaneta najspektakularnija je metoda proučavanja takvih objekata, no ona je postala dostupna tek relativno nedavno. Astronomi proučavaju egzoplanete već dugo vremena, ali ova metoda zahtijeva korištenje najmodernijih teleskopa i prijemnika zračenja.

Mete

Najčešće se ova metoda koristi za proučavanje divovskih egzoplaneta u širokim orbitama oko mladih zvijezda, budući da su još uvijek dovoljno vruće da budu vidljive u infracrvenom rasponu. Takva promatranja omogućuju testiranje modela formiranja egzoplaneta, kao što je akrecija na čvrstu jezgru ili fragmentacija protoplanetarnog diska.


Slika kandidata za egzoplanet 2M0437b

Grupa astronoma predvođena Ericom Gaidosom sa Sveučilišta Hawaii u Manoi objavila je otkriće mladog kandidata za egzoplanet nazvanog 2M0437b, koristeći izravna promatranja crvenog patuljka 2MASS J04372171 + 2651014 koji se nalazi u području stvaranja zvijezda u zviježđu Bik.

Direktna snimka mladog egzoplaneta 2M0437b. Izvor: Subaru Teleskop i Gaidos, et al. (2021).
Mladi egzoplanet 2M0437b. Izvor: Subaru Teleskop i Gaidos, et al. (2021).

Starost i orbita

Prema znanstvenicima, 2M0437b nastao je prije otprilike dva do pet milijuna godina (podsjetimo, naša je Zemlja stara oko 4,5 milijardi godina). Planet ima vrlo izduženu orbitu i nalazi se 100 puta dalje od svoje zvijezde nego što je Zemlja udaljena od Sunca. Promatranja su provedena u infracrvenom rasponu pomoću teleskopa Keck Observatory i Subaru, opremljenih adaptivnom optikom.

Karakteristike

Usporedba luminoziteta novootkrivenog objekta s modelima sugerira masu od 3-5 Jupitera, što je znatno ispod granice sagorijevanja deuterija. To znači da se ne radi o smeđem patuljku, već najvjerojatnije o mladom egzoplanetu superjupiterovog tipa. Njegova efektivna temperatura procjenjuje se na između 1130 i 1230 °C.

Važnost

2M0437b postao je jedan od najmlađih kandidata za egzoplanete, barem kada je riječ o onima koji su promatrani izravno. Ovo je posebno važno jer astronomi sada imaju priliku promatrati ga tijekom vremena i naučiti više o tome kako planeti stare. 2M0437b naći će se na dugom popisu egzoplaneta za promatranje novim svemirskim teleskopom James Webb. JWST omogućit će astronomima dobivanje izravnih slika udaljenih objekata eliminirajući uobičajene poteškoće.

Mladi egzoplanet ne odgovara poznatim modelima

Za kraj, ali ništa manje važno, mladi egzoplanet ne uklapa se u modele nastanka planeta zbog nekoliko razloga. Naime, sustav je premlad da bi se toliko materije nakupilo u disk oko jezgre. S druge strane, masa planeta je prevelika što bi trebalo rezultirati gravitacijskom nestabilnošću u protoplanetarnom disku.

Zašto Jupiter nema prstene poput Saturna?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Gaidos, E., Hirano, T., Kraus, A. L., Kuzuhara, M., Zhang, Z., Lee, R. A., Salama, M., Berger, T. A., Grunblatt, S. K., Ansdell, M., Liu, M. C., Harakawa, H., Hodapp, K. W., Jacobson, S., Konishi, M., Kotani, T., Kudo, T., Kurokawa, T., Nishikawa, J., … Vievard, S. (2021, October 16). Zodiacal exoplanets in time (ZEIT) XII: A directly-imaged planetary-mass companion to a young Taurus m dwarf star. arXiv.org.

Grossman, L. (2021, October 25). Astronomers may have spotted the first known exoplanet in another galaxy. Science News.

O’Neill, M. (2021, October 23). Astronomers discover infant planet – one of the youngest exoplanets ever observed. SciTechDaily.

Starr, M. (n.d.). Jaw-dropping direct image shows a baby exoplanet over 400 light-years away. ScienceAlert.

University of Hawaiʻi. (2021, October 22). Infant planet discovered by UH-led team using Maunakea Telescopes. University of Hawaiʻi System News.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.