Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Astronomi slikali kozmički mlaz koji izlazi iz crne rupe

Centaurus A jedna je od najbližih radio galaksija Zemlji.

Teleskop Event Horizon dobio je najdetaljniju sliku relativističkih mlazova koji izbijaju iz jezgre radio-galaksije Centaurus A. Ispostavilo se da struktura mlaznica jako sliči mlazu u aktivnoj galaksiji M87 na skali do petsto gravitacijskih radijusa crne rupe.

Astronomi promatraju relativističke mlazove iz crne rupe u Centaurusu A

Projekt EHT (Event Horizon Telescope) pokrenut je 2017. godine i predstavlja ultradugi osnovni radio interferometar sastavljen od osam zvjezdarnica širom svijeta i djeluje na valnoj duljini od 1,3 milimetra.

Zahvaljujući ovom instrumentu, znanstvenici su dobili povijesnu sliku sjene supermasivne crne rupe u središtu aktivne eliptične galaksije M87, a također su vidjeli njezine oscilacije i izmjerili magnetsko polje u blizini crne rupe.

EHT je uključen u mnogo više od istraživanja najbliže blizine crne rupe u galaksiji M87. Također proučava relativističke mlazove u drugim aktivnim galaksijama.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici uočili ogromni kozmički mlaz nastao u početcima svemira

Na primjer, astronomi su ranije mogli vidjeti mlaz udaljenog blazara 3C 279. Očekuje se da će u budućnosti projekt moći dobiti sliku sjene supermasivne crne rupe u središtu Mliječne staze.

Slike mlaza Centaurusa A (a, b) i mlaza galaksije M87 (c). Izvor: Michael Janssen i sur. / Astronomija prirode, 2021

Sada su znanstvenici iz suradnje EHT-a pod vodstvom Michaela Janssena iz Društva radio-astronomije Max Planck objavili slike mlaza u aktivnoj divovskoj galaksiji Centaurus A, koje su 16 puta oštrije od slika iz drugih studija. Promatranja su provedena 10. travnja 2017.

Centaurus A – najbliža radio galaksija Zemlji, koja ima neobičan oblik, što prema znanstvenicima ukazuje na rezultat spajanja dviju galaksija u prošlosti. U središtu Centaurusa A nalazi se supermasivna crna rupa mase 55 milijuna sunčevih masa, čija aktivnost stvara relativističke mlazove.

Astronomi su mogli proučavati strukturu mlaznica do dvjesto gravitacijskih radijusa crne rupe, što je ekvivalentno 0,6 svjetlosnih dana.

Pokazalo se da je jedna od mlaznica vrlo kolimantna i ima asimetričnu svjetlinu na rubovima, dok drugi mlaz usmjeren u drugom smjeru izgleda slabije.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nekoliko slika radio galaksije Centaurus A i njezinih mlaznica. Izvori: Sveučilište Radboud / CSIRO / ATNF / ESO

Stopa nakupljanja tvari u crnu rupu procijenjena je na 9 × 10 −5 solarnih masa godišnje. Znanstvenici su otkrili da struktura mlaznica jako podsjeća na mlaz u M87 na skali do petsto gravitacijskih radijusa crne rupe, a također su odredili položaj supermasivne crne rupe u odnosu na njene mlaznice – to će pomoći zapažanja.

Znanstvenici su utvrdili da će se sjena crne rupe u Kentauru A razlikovati na frekvenciji promatranja od nekoliko teraherca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Cohen, J., Wadman, M., Clery, D., Stone, R., Casassus, B., Ibrahim, M., Fritts, R., Oza, A., & ViverosJ, A. (2021, July 19). Event Horizon Telescope captures ‘beautiful’ images of second black hole’s jet. Science.
• Janssen, M., Falcke, H., & Kadler, M. (2021, July 19). Event Horizon Telescope observations of the jet launching and collimation in Centaurus A. Nature News.
• Pultarova, T. (2021, July 19). A powerful jet emerges from a black hole in unprecedented detail in new images. Space.com.
• ScienceDaily. (2021, July 19). Dark heart of the nearest radio galaxy.
• Temming, M. (2021, July 19). The latest picture of a black hole captures Centaurus A’s massive jets. Science News.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Znanstvenici su nekad davno mislili da su crne rupe inertne, umiruće zvijezde velike mase. Međutim, Hawkingovim otkrićem iz 1974., došlo se do saznanja da...

Astronomija

U središtima galaksija nalaze se velike crne rupe koje obično sjaje, opskrbljene velikom količinom goriva. Postoje i druge vrste crnih rupa koje miruju milijunima...

Svemir

Znanstvenici su uvjereni da se vrijedi usredotočiti na potragu za Dysonovim sferama, čije će postojanje automatski dokazati postojanje nekih izvanzemaljskih društava. Međunarodni tim astronoma...

Svemir

NASA je podijelila sliku valova u prašnjavim oblacima uzrokovanih eksplozijom rendgenskih zraka u binarnom sustavu crne rupe i zvijezde. Američki znanstvenici koji su koristili...

Svemir

Duge uske niti prašine koje okružuju i hrane crne rupe u središtima galaksija mogle bi biti prirodni uzrok zamračenja središta mnogih galaksija. Misteriozne crne...

Svemir

Astronomi su proveli izvorna opažanja u potpuno drugu svrhu. Prvi put u povijesti promatranja astronomi su zabilježili rendgenske zrake koje se reflektiraju s udaljene...

Svemir

Prema nedavnom istraživanju, odgovor je potvrdan. Pomoću računalnih simulacija američki su fizičari pokazali da zbog magnetske rekonekcije Kerrova crna rupa, okružena jako magnetiziranom plazmom,...

Svemir

Stotinu crnih rupa u samo jednom klasteru. Međunarodna grupa astrofizičara, predvođena stručnjacima sa Sveučilišta u Barceloni, otkrila je veliki broj crnih rupa, koje se...

Oglas